Primarul și „vicele” din Câineni ajută la transportul elevilor


ion_nicolae

• Greblești: fără patru posturi de profesori, școala cu clasele I-VIII devenită școală primară și, capac peste toate, fără mijloc de transport copiii

O situație fără precedent în județ: după ce școala cu clasele I-VIII din satul Greblești a devenit școală primară, prin desființarea a patru posturi de profesor, nu a fost alocat localității un mijloc de transport copiii. Probabil, Câineni este singura localitate din județ unde au fost desființate patru posturi de profesor și nici nu a fost luată în grafic pentru alocarea unui microbuz școlar. Situația, din păcate, nu este de ieri, de azi, ci ea a fost adusă la cunoștința conducerii Consiliului Județean cu fiecare ședință, transmisă Inspectoratului Școlar cu fiecare ocazie. S-a știut, dar nu s-a făcut nimic. Nu s-a ținut cont de acei copii, de distanța de aproximativ 10 kilometri ce o au de parcurs până la unitatea de învățământ din centrul comunei…Rectific! S-a ținut cont de ceva: de culoarea politică, iar primarul Ion Nicolae (foto) este membru PNL. Deci…
Până una alta, după revolta părinților din primele două zile de școală, în prezent, cei 40 de elevi ajung la ore care cum pot: unii pe jos, unii cu mașini mici de pe la cunoștințe, iar alții sunt luați de primar și viceprimar. „Chiar ieri (n.r. marți, 16 septembrie), viceprimarul a transportat cinci, șase copii până la școala din centru, iar astăzi (n.r. miercuri, 17 septembrie), am luat și eu doi din Robești. Îi ducem cu ce putem: cu mașini mici, cu microbuzul care face mai multe curse pe zi…Dacă nici acum, când situația e destul de grea, nu se va lua o măsură, nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la iarnă. Nu ne putem bate joc de copii! Nu-i putem lăsa să aștepte, în stradă, microbuzul sau mai știu eu ce mașină!”, a declarat, pentru ziarul nostru, edilul Ion Nicolae.

Prima zi de școală, acasă

Din păcate, mare parte din elevii din Greblești au rămas acasă, pe 15 septembrie, prima zi de școală. Părinții au refuzat să-și mai ducă copiii la cursuri în condițiile în care nu doar școala a suferit modificări, ci nu li s-a pus la dispoziție un mijloc de transport copiii. „În prima zi de școală, mulți copii din Greblești au stat acasă. Inițial, părinții au vrut să-i însoțească, așa cum e normal și frumos. Dar, deși microbuzul școlar a făcut mai multe curse, nu a putut transporta și părinții, alături de copii. Așa că s-a renunțat la școală… Sau au mers tot în Greblești, deși acolo funcționează, în prezent, școala primară”, a precizat alesul local din Câineni.

„Am pus o singură condiție: alocarea microbuzului școlar”

Situația din Câineni e veche: cu fiecare ocazie, fiecare ședință, autoritățile locale au transmis șefilor județului necesitatea alocă­rii unui mijloc de transport copiii. Se pare că altele au fost priori­tățile. „Situația s-a știut de mult. Cei care conduc, însă, destinele jude­țului n-au ținut cont de pro­blema noastră. Cu noua organi­gramă, am pus o singură condiție: alocarea microbuzului școlar. Asta a fost prima problemă dezbătută cu șefii județului: transportul copiilor. Dar culoarea politică a cântărit mai mult… Din păcate!”, a mai susținut edilul Ion Nicolae.
Deocamdată, singurul micro­buz școlar din Câineni efectuează mai multe curse pe zi, dar copiii din Greblești sunt nevoiți să plece cu o oră și jumătate înainte de înce­perea orelor. Greul se va simți cu adevărat la iarnă…