Primarii liberali, într-o ceață infinită: „Cine? Ce? Cum? Unde? De când? Da…?!


Anunțul lansării în dezbatere pu­blică a proiectului liberal a fost urmat și de „reacția pozitivă” primită din partea teritoriului de unde deputatul Cristian Buican a înțeles că ideea sa era aștep­tată de mult. Iată însă  câteva dintre reacțiile pe care, într-o succintă trecere în revistă, le-am cules de la câțiva edili PNL și care arată cam care este distanța dintre realitatea teritoriului și cea a aleșilor noștri din Parlament.

Ștefan Marinescu (primar Roșiile): „Nu am primit absolut nimic până la această oră legat de acest subiect. Am înțeles dintr-o discuție particulară cu co­legul de la Tetoiu, dar n-am detaliile nece­­s­are la acest moment ca să vă dau o opinie autorizată. Poate că au tri­mis ceva pe e-mailul primăriei, noi l-am schimbat în urmă cu câteva luni, cine știe…Normal c-am fost dezavan­ta­jați cu banii în ultima vreme, interesul meu di­rect și concret este să vedem cum se dau bani pentru co-finanțări. Acolo vreau să văd dacă suntem sau nu ciuntiți…”

Dan Săraru (primar Șirineasa): „N-am primit nimic din ceea ce-mi spuneți pe adresa primăriei noastre. Din punctul meu de vedere, o schimbare ar fi indi­cată, pentru că sunt criterii foarte vechi, iar dacă de la an la an primim bani tot mai puțini, cum să fim mulțumiți? Repet, însă: nu am nimic concret pe această temă!”

Tiberiu Costea (primar Lungești): „Nu știu despre ce vorbiți, sunt în trafic și dacă ați putea să-mi trimiteți dumnea­voas­tră pe e-mail aceste criterii, aș pu­tea să vă răspund la întrebare. Dacă mă întrebați cât de mulțumit sunt de mo­dul cum ne sunt distribuiți banii acum, vă dau două exemple: lucrări licitate și începute de 50 și 56 miliarde lei vechi, pentru care primim între 800 milioane lei vechi și un miliard. Dumneavoastră ați fi mulțumit sau ați putea face treabă cu acești bani pentru oameni care v-au votat?!”

Vasile Boeangiu (primar Alunu): „Îmi pare rău, nu am cunoștință despre acest subiect! Nu am primit nimic de la domnul președinte Buican și nici din presă nu sunt la curent cu ce-mi spuneți acum. Sigur că dacă se elimină criteriile de factură politică și se dau la o parte favoritismele, e un pas înainte și e o idee foarte bună. Eu, la Alunu, sunt interesat pentru banii de co-finanțări din proiectele europene, că astea-s baza în ziua de azi…”

Vintilă Chelcea (primar Berbești): „Nu știu despre ce vorbiți, vă sun în zece minute!”

Mihai Rusie (primar Sinești): „Da? A făcut domnul Buican așa ceva? Și pe ce se bazează aceste noi criterii? Pe su­punerea față de partid, de cât de slugoi ești față de conducere? Să-i vedem acum, că vine campania cu ce bani vin spre noi…” 

Ion Nicolae, primar Câineni: „Am aflat din presă de criterii. Nu am primit nimic de la domnul Buican sau de la Par­tid. Ce pot spune este că mi se pare absolut normal să nu se țină cont de culoa­rea politică, ci de interesele comunității. După ce ani de zile n-am primit un leu, am tot fost mințit cu rectificări bugetare, e vremea ca lucrurile să se schimbe”.

Ion Sandu, (primar Perișani):

„N-am primit nimic, tot ce știu e de pe un site de discuții legate de aceste criterii. Trebuia făcută de mult această strategie. Oricum, mai bine acum, decât niciodată. Eu, unul, aș lua pe rând localitățile, aș creiona prioritățile, aș da finanțare, dar dacă nu ajung banii și nici nu mișcă primarul lucrurile, să se autofinanțeze. Trebuie să ne bazăm pe dezvoltarea turistică, din punctul meu de vedere…altceva nu mai avem. Fără să citesc criteriile, știu că sunt viabile”.

Ionel Michiu, (primar Stănești): „Am fost la ședința de Consiliu Județean, știu de criterii, dar, oficial, nu am primit nimic…să le citesc în detaliu”.

Nicolae Moraru, (primar Pietrari): „Am auzit de criterii, dar nu am primit nimic de la Partid sau Buican”.   

Lupu Răspopescu, (primar Mitro­fani):

„Noi nu înregistrăm arierate. Ne-ar avantaja aplicarea noilor criterii pentru repartizarea fondurilor”.

„Dacă această propunere vine din partea deputatului Buican şi a echipei dumnealui, atunci eu nu am dubii că ar conţine ceva greşit. Desigur, este ne­voie ca propunerea să fie prezentată opiniei publice, administraţiilor locale şi judeţene. Să fie mai bine cunoscută. Dar am încredere în capacitatea echipei domnului deputat de a elabora o strate­gie viabilă pentru judeţul nostru. În ceea ce priveşte arieratele, pe noi nu ne-ar afectat deloc această situaţie. Dimpo­trivă, ne-ar ajuta din simplul motiv că nu înregistrăm arierate. Deci, am avea şanse mai mari să primim fonduri mai con­sistente. Ne-ar avantaja aplicarea noilor criterii pentru repartizarea fondu­rilor. În privinţa numărului de locuitori din comună, am fi deficitari, în sensul că ne-am încadra în ultima categorie. Însă, tot acolo, alături de noi, ar intra multe alte localităţi. Şi, în plus, aşa cum v-am mai spus, consider că e nevoie de o implicare tot mai susţinută din partea primarilor pentru demararea şi finaliza­rea proiectelor de investiţii. Că, până la urmă, şi dacă achiţi mai greu datoriile, într-un final tot trebuie să închei lucrările cumva. Iar ele rămân pentru beneficiul comunităţii locale, că doar nu le luăm cu noi când plecăm de la primărie”, a concluzionat liberalul din Mitrofani, Lupu Răspopescu.