„Pour les connaisseurs”: Ionel Tudorache – lăutar de-odinioară – cântă la Drăgășani în această seară


• „La Chilia-n port” un cântec nemuritor pentru petrecerile adevărate
Este o veritabilă legendă între lăutari și un aristocrat al muzicii de petrecere, un nume pe care-l asociezi imediat cu melodia „La Chilia-n port” și pe care generații întregi de cheflii și nu numai îl iubesc.
Marele Ionel Tudorache este invitatul special din această seară a ediției a XIII-a a Festivalului – Concurs National de Interpretare “Lăutarul” din Drăgășani, desfășurat la Stadionul Municipal. Vreme de o oră va cânta pentru o sărbătoare care-l mai are pe afiș și pe Nicolae Furdui Iancu și care se întinde pe durata a două zile.
Ionel Tudorache s-a născut în data de 17 iunie 1953, în orașul Buzău, fiul violonistului Aurel Tudorache. I-a plăcut să cânte de mic copil, de la 7 ani. Primul cântec la acordeon a fost ‘Marea de Smarald‘, pe care l-a învățat de la unchiul său. La început, a abordat muzica ușoară, valsuri, iar de muzica lăutărească s-a apucat abia la 15 ani. Sub aripa tatălui sau, violonistul Aurel Tudorache, Ionel Tudorache s-a împrietenit foarte repede cu acordeonul. A încercat la început să cânte și cu vioara, însă tatăl lui nu l-a lăsat.
A crescut cu cântece lăutărești vechi, și chiar dacă încalcă puțin tradiția melodică, marele lui talent nu se sprijină doar pe ureche. În afară de ce a învățat după ureche, a studiat împreună cu un profesor de muzică. I-a plăcut de asemenea școala; a dat examen la o profesională de ‘Petrol și chimie‘ unde a intrat cu 8,25. De acolo are diplomă de strungar.
În perioada 1975 – 1980, devine acordeonistul secund al Romicăi Puceanu, colaborând cu aceasta frecvent. În 1998, formează un taraf clasic: „Taraful Ionel Tudorache”, colaborând cu acesta până în prezent, cu foarte mici modificări de personal.
Ionel Tudorache este un artist de muzică lăutărească veche. Taraful Ionel Tudorache a înregistrat la Electrecord în anul 2000 un album numit “La Chilia-n Port”. „Fărâmiță” cum prietenii îl alintă, a beneficiat de un har și o înclinare către acordeon din fragedă copilărie. Cântă cu același acordeon Hohner, din copilărie. Melodia după care a fost denumit albumul “La Chilia-n Port” a fost folosită și în ecranizarea filmului „Cel mai iubit dintre pământeni” în regia lui Șerban Marinescu, realizat după volumul scris de Marin Preda.