Popești, Vâlcea, 2018 Lupta dintre vice și primar a pus Consiliul pe jar și Poșta pe… liber


Popeștiul face cum face și nu-și găsește liniștea. La fiecare alegeri din ultimii ani, și-a schimbat primarii, căutând de fiecare dată varianta cea mai bună pentru localitate. La ultimele alegeri locale, o femeie a „bătut” toți bărbații aspiranți la postul de primar iar popeștenii au crezut că de această dată s-a așternut liniștea după furtunile precedente; că, reabilitarea căminul cultural, începută de Alin Popescu, se va termina și vor putea ține spectacole și acțiuni culturale acolo; că serviciul de apă va avea un spațiu accesibil pentru toți locuitorii fie ei sprinteni sau mai nevoiași; că serviciul poștal care deservește cu pensii și corespondență aceeași locuitori va avea, la fel, un sediu accesibil și decent, unde se poate comunica și lucra în liniște; că va funcționa canalizarea fără să se mai înfunde; că viceprimarul va colabora cu primarul la fel de bine ca în campania electorală, când au câștigat alegerile. Că dacă un cetățean al Popeștiului depune la Primărie un document, indiferent că îl cheamă Sima, Popescu, Șerban sau Xulescu, acesta primește un număr de înregistrare, nu un refuz de primire (apropo, acesta este abuz în serviciu!). Că un Consiliu local ales de cetățeni să-i reprezinte va lua deciziile cele mai bune pentru oameni dar în limitele legii și nu va negocia pentru un domeniu public decât în cadrul unei licitații publice și atât!
În prima ședința de consiliu din acest an (30 ianuarie 2018, ora 17.00; n.r), mi-am dat seama cu ușurință că toate aceste „mari deziderate” enumerate mai sus încă nu s-au înfăptuit, ba mai mult, consiliul s-a împărțit în mai multe tabere, unii merg franc, alții merg tanc, iar restul, ca să nu-i supere nici pe unii nici pe alții, se abțin.
Poșta a primit notificare să părăsească sediul din Primărie
Primarul Aurora Măgură a semnat o adresă prin care aduce la cunoștință Poștei că trebuie să părăsească sediul din Primărie, pentru că este domeniu public și stă ilegal iar în spațiul respectiv să se mute serviciul de apă cu birourile. Această decizie a împărțit consiliul în două sau mai bine zis, în nouă, fiecare a venit cu argumente pro și contra acestei decizii. Primărița „s-a baricadat” în spatele legii 215, prin care solicită Agenției poștale să se constituie într-o persoană juridică și să închirieze, în urma unei licitații, un spațiu din domeniul privat al Primăriei. O parte a consilierilor „s-au baricadat” și ei în spatele ideii că Poșta trebuie să rămână unde este, pentru că este mult mai ușor și comod locuitorilor să se deplaseze în acest spațiu cunoscut de atâta timp ( nu au precizat și temeiul legal în baza căruia susțineau acest lucru, dar poate este și nu-l cunosc eu). În schimb, serviciul de apă trebuie să rămână tot în același loc ca și până acum la fosta Stație de Clorinare. Au urmat contre dar și acuze, cum că această decizie a primarului vine ca o răzbunare împotriva vicelui (după alegeri nu se mai înțeleg, iar soția acestuia deservește Poșta în acest spațiu din Primărie).
În cele din urmă, decizia de mutare a fost amânată, urmând sa se organizeze licitație pentru închirierea spațiului pentru servicii de posta. Probabil fiind vorba de un domeniu public, va fi atacat în contencios administrativ și….Nici serviciul de apă nu a avut succes cu punctul de pe ordinea de zi, rămânând, deocamdată cu birourile unde era și probabil cu un punct de încasare în Primărie. Dar și restul lucrurilor au rămas la fel: Căminul Cultural nu poate fi folosit pentru vreo acțiune culturală; primarul și vicele își sparg în continuare bătăturile; o parte din angajați și-au dat primarul în judecată pentru decizii, pe care ei le-au considerat nedrepte sau abuzive (culmea este că unii chiar au câștigat procesele!); fostul primar Alin Popescu o acuză pe primăriță că își bate joc de agenții economici care au făcut lucrări la Căminul Cultural și nu și-au primit banii; fostul edil Șerban vrea să demonstreze, până la următoarea ședință de consiliu, că Popeștiul are persoane cu handicap și însoțitori plătiți din buget cât pentru trei localități și că doamna primar ar cunoaște bine situația, mai ales că s-a ocupat serviciul social din Primărie. Aaa! Și să nu uit! O parte din canalizare a rămas tot înfundată! Încâlcite rău țevile, pardon! treburile în Popești. Cred că voi mai reveni.