Pompierii s-au luptat cu două incendii serioase până la Crăciun


incendiu_bujoreniPotrivit unui comunicat oficial de presă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs în gospodăria lui Gheorghe E. din comuna Măciuca satul Ciocănari. Până la stingerea incendiului, au ars : acoperişul unei magazii pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp. şi mansarda locuinţei aflată în imediata apropiere. De asemenea s-au degradat prin afumare zidurile locuinţei şi tocăria de la uşi şi ferestre. După aproximativ o oră de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, incendiul a fost stins, înainte ca incendiul să se propage şi la alte bunuri din apropiere. Cercetările preliminarii efectuate la faţa locului arată că flăcările s-ar fi declanşat de la coşul pentru evacuarea fumului, rămas necurăţat înaintea folosirii sistemului de încălzire. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, pompierii recomandă: verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului de depunerile de funingine care pot obtura sau se pot autoaprinde; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea). Un alt incendiu la care au intervenit pompierii militari ai ISU General Magheru al judeţului Vâlcea s-a declanșat în data de 19.12.2014, la ora 22.57 în localitatea Brezoi, pe strada Unirii, la o magazie proprietatea lui Lucian C. Până la stingerea incendiului, au ars: acoperișul unei magazii de lemne în care fusese improvizată o afumătoare pentru afumarea cărnii de porc. În urma nesupravegherii acesteia, grăsimea provenită de la carne s-a aprins, generând astfel incendiul. Din cauza grăsimii și a materialelor din interiorul magaziei, flăcările s-au propagat cu repeziciune la alte trei magazii aflate una în prelungirea celeilalte unde au ars acoperișurile construite din lemn cu învelitoare din tablă. Pentru a pre întâmpina producerea de incendii în bucătării sau spaţii pentru depozitarea hranei, se recomandă următoarele măsuri: menţineţi permanent curăţenia şi ordinea, ca de exemplu: se curăţă petele/scurgerile de grăsimi/ulei, se amenajează cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, se păstrează cârpele de lucru departe de sursele de aprindere; afumarea produselor din carne să se facă în spaţii special amenajate (pereţi rezistenţi la foc, coş aferent….în nici un caz cu elemente de construcţie din lemn și în spații improvizate); Persoanele care folosesc buteliile de GPL pentru pârlitul porcilor vor urmări ca: furtunul utilizat să fie omologat pentru utilizarea în instalaţii de gaze să fie prins, la capete, prin intermediul colierelor, să nu prezinte crăpături sau îndoituri bruşte şi să fie de o lungime încadrată între 1şi 1,1 m; operațiunea de pârlire a porcilor trebuie să se facă la o distanță care să nu permită aprinderea bunurilor inflamabile din apropiere; Pentru verificarea etanşeităţii ansamblului de pârlire se va folosi emulsie de săpun cu apă; Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături de incendiu.

Ore grele și pentru Ambulanță

În ultimele 72 de ore, membrii echipajelor SMURD din cadrul ISU „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 26 de situaţii de urgenţă. Echipajele au intervenit în localităţile: Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Frânceşti, Grădiştea, Măciuca, Mihăeşti, Milcioiu, Livezi, Racoviţa, Valea Mare, Creţeni şi Alunu pentru: un traumatism facial, un traumatism cranian, dureri precordiale, dureri renale, ameţeli, o fractură de membru inferior drept, hipertensiune arterială şi insuficienţe respiratorii. După acordarea primului ajutor calificat, pacienţii au fost transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.