Poliția vâlceană lansează o nouă campanie: „Aveți grijă de bunurile dumneavoastră!”


Este de ştiut faptul că majoritatea furturilor sunt comise în timp ce locatarii nu se află la domiciliu, ocazie cu care infractorii sustrag o diversitate de bunuri lăsate, de cele mai multe ori, neasigurate. În mediul rural sunt vizate mai ales gospodăriile cu mai multe clădiri şi anexe în curte, fiind mult mai uşor de operat, dată fiind distanţa dintre acestea. Pentru siguranţa dumneavoastră, vă recomandăm să ţineţi poarta încuiată, să nu permiteţi accesul persoanelor în curte, indiferent de pretextul cu care acestea susțin că vor să pătrundă.

Nu puţine au fost cazurile în care aceste persoane s-au prezentat la poarta dumneavoastră cu diverse pretexte, iar în timp ce una dintre ele vă explica ceva sau încearca o negociere, alta se afla deja în locuinţă sau curte, de unde sustragea bunurile de valoare.

Atenţie! Hoţii acţionează în echipă şi în caz de pericol nu se opresc în a-i lovi pe proprietarii care le stau în cale.

Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine, pe care le sesizaţi în zonă, pe cine caută; aceste întrebări descurajează posibilii infractori. Înştiinţaţi Poliţia când observaţi că în satul dumneavoastră staţionează maşini cu mai mulţi indivizi care urmăresc activitatea persoanelor şi încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora şi ale autoturismelor lor. Pentru a avea grijă de bunurile dumneavoastră este bine să instalaţi la toate căile de acces în curte, casă sau anexele gospodăreşti sisteme de închidere (lacăte, zăvoare, grilaje etc.). Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul zonelor unde sunt adăpostite păsările sau animalele, dar nu uitaţi, un câine de pază vă poate scuti de multe neplăceri.

În timpul zilei, nu lăsaţi animalele nesupravegheate pe câmp la păşunat. Atelajele înhămate lăsate nesupravegheate pe stradă constituie un pericol pentru circulaţia publică, dar şi o tentaţie pentru hoţi. Solicitaţi şi acordaţi sprijin poliţiştilor din comună pentru prevenirea furturilor de animale şi a altor bunuri din gospodăria dumneavoastră. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi nici măcar rudelor. Dacă vindeţi un obiect de valoare, un teren sau un animal, nu vă „lăudaţi” cu sumele obţinute. Nu ştiţi niciodată cui aţi putea trezi interesul!

Rugaţi un vecin sau o rudă apropiată să vă supravegheze gospodăria de fiecare dată când plecaţi de acasă. Nu lăsaţi cheile în locuri uşor de găsit (preşul de la uşă, ghivece de flori, pe tocul de la uşă, sub pervaz etc.) Atunci când persoane străine vi se par suspecte sau vin să cumpere produse agricole sau băuturi alcoolice, anunţaţi urgent Poliţia prin apelul de urgenţă 112, care este pus gratuit la dispoziţia dumneavoastră.

Material realizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea