Poliţia la datorie


Spaima Dăeştiului, după gratii
În perioada iunie –noiembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că în comuna Dăeşti au fost comise mai multe furturi din locuinţe de persoane necunoscute. În urma cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit identitatea persoanei bănuite de comiterea furturilor. Este vorba despre G. F., de 16 ani, din comuna Dăeşti. Din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit că în cazul a patru fapte, minorul a pătruns prin efracţie în locuinţe, sustrăgând bijuterii şi sume de bani, valută şi lei. Minorul a creat un prejudiciu aproximativ de 8000 euro şi 6000 lei. Astfel, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a minorului. Cercetările vor fi continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi pentru stabilirea cu exactitate a întregii activităţi infracţionale.

Lăudabil gest de civism
Pe data 29 octombrie a.c., la sediul Poliţiei municipiului Rm Vâlcea s-a prezentat un bărbat care a precizat că a găsit în autogara din zona 1 Mai un obiect din aur. Acesta l-a adus pentru a fi înmânat adevăratului proprietar, dând dovadă de un remarcabil spirit civic. Bijuteria din aur cântăreşte 2,1 g. Proprietarul este aşteptat să contacteze Poliţia municipiului Râmnicu Vâlcea pentru recuperarea obiectului pierdut.

Copil nesupravegheat, lovit în trafic
Poliția informează că joi, în jurul orei 09.00, conducătorul auto P. Constantin, de 35 de ani, din comuna Vlădeşti, a condus o autoutilitară pe DN64, iar la km 122 +700m, a lovit cu partea dreaptă faţă un pieton, minor, aflat în traversarea neregulamentară a străzii, fără să se asigure. Cu toate că şoferul a încercat să-l evite intrând pe sensul opus de mers, impactul a avut loc deoarece pietonul a încercat să traverseze strada în fugă. În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală uşoară a lui F. A., de 8 ani, diagnostic: politraumatisme minore. Conducătorul auto a fost testat cu aparat etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Urmărit general, prins pentru viteză
Poliţia informează că, joi, ora 15.00, a fost depistat C. Marius, de 31 de ani, din Călă­răşi, jud. Călăraşi în timp ce conducea un autovehicul pe D.N.7 Rm.Vâlcea, fiind înregis­trat de aparatul radar cu viteza de 83 km/ora. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 540 lei pentru ne­respectarea regimului de viteză. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au sta­bilit faptul că pe numele bărba­tului era emis un mandat de executarea a pedepsei închisorii de 2 ani fiind pus în urmărire naţională de către poliţiştii din cadrul IPJ Călăraşi. Magistraţii au reţinut în sarcina acestuia comiterea infracţiunilor la regi­mul circulaţiei. C. Marius a fost reţinut şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Vâlcea.

Dosar penal pentru furt calificat
Joi, poliţiştii au fost sesizaţi de către M. Maria, din satul Muereasca de Sus cu privire la faptul că i-a fost sustras un telefon mobil din locuinţa sa. Cu ocazia cercetării la faţa locului, echipa operativă a constatat că cele sesizate se confirmă, în jurul prânzului partea vătămată a lăsat la încărcat în priză dintr-o cameră a locuinţei telefonul mobil, ce aparţine unui vecin, la un moment dat în timp ce se afla în locuinţă, având uşa deschisă la perete, a observat un bărbat care a intrat în cameră, a sustras telefonul mobil şi a ieşit în fugă. În urma verificărilor efectuate a fost identificat S. Vasile,de 18 ani, din oraşul Călimăneşti având asupra sa telefonul mobil sustras. Telefonul mobil a fost predat părţii vătămate, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Sfaturi de la Poliţie pentru a evita a deveni victima înşelăciunilor
Primul sfat pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Vă mai îndemnăm ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. De asemenea, vă recomandăm ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.