Poetul martir Vasile Militaru, comemorat la Ocnele Mari


ocne ocne2 ocne3

Vasile Militaru, poetul martir care a pătimit pentru dreapta credință și iubirea de neam în închisoarea din Ocnele Mari, a fost comemorat în data de 9 iulie 2015 în orașul Ocnele Mari, prin ample acțiuni cultural – spirituale și artistice organizate de Parohia Trăistari și Primăria orașului Ocnele Mari, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Memorialul „Vasile Militaru”, aflat la cea de-a cincea ediție, a debutat la monumentul eroilor-martiri din Ocnele Mari, aflat în localitatea Ocnița. Statuia din bronz, închinată eroilor şi martirilor deţinuţi politici din perioada 1945-1989 și așezată pe locul fostei saline din Ocnița, a fost concepută de sculptorul, pictorul şi ziaristul Petre Cichirdan în anul 2004. Aici s-a desfășurat o ceremonie militară, au fost descoperite plăcile cu numele celor care au pătimit în închisoarea din Ocnele Mari, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc și au fost depuse mai multe coroane de flori. Toți cei prezenți la eveniment au vizitat apoi Muzeul „Buridava” din Ocnele Mari, unde au admirat vestigiile arheologice și celelalte exponate ale culturii tradiționale locale. Apoi, la mormântul lui Vasile Militaru, aflat în cimitirul „Bozasca” din Ocnele Mari, a fost săvârșită slujba de pomenire, de către un sobor de preoți, după care s-au împărţit pachete, prosoape și colivă, spre pomenirea poetului martir. Memorialul a continuat în sala amfiteatru a Şcolii gimnaziale „Costea Marinoiu”, unde s-a desfășurat Simpozionul „Eroi ai suferinţei la Ocnele Mari”. Au luat cuvântul prof. dr. Ion Soare, prof. dr. Marian Munteanu, arhim. Andrei Coroian, pr. Petre Vețeleanu și prof. Ioan St. Lazăr. Au avut loc evocări ale unor mari personalităţi ale culturii naționale, precum Vasile Militaru, părintele Arsenie Boca, Petre Ţuţea, Lucian Blaga etc, a fost prezentat volumul „Martiri în vremi moderne”, iar domnul Alexandru Popescu Mihăești a surprins cu un moment muzical emoționant. Memorialul „Vasile Militaru” s-a încheiat la Hotelul Buridava, unde a avut loc festivitatea de premiere a concursului de creaţie poetică și concursul de recitare de poezie. Cei prezenți au avut parte de un moment artistic deosebit: mai multe recitaluri poetice, un moment coregrafic, cântări corale și un recital de romanţe, în interpretarea solistului Gheorghe Cărbunescu.
Prezența a fost numeroasă, fiind de față prefectul Dumitru Cornoiu și alte autorități județene, autorităţile locale, în frunte cu domnul primar Petre Iordache, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, ai Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, ai Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, ai Forumului Cultural Vâlcean, ai Școlii Gimnaziale „Costea Marinoiu”, ai Fundației „Inimă pentru Inimă”, ai Bibliotecii „Vasile Militaru” din Ocnele Mari, precum și mulți alți invitați, profesori, localnici și tineri.

Scurt istoric
Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1885, în localitatea Dobreni, județul Ilfov. A fost un scriitor român naționalist. A pătimit sub regimul comunist din România. A fost arestat la 8 ianuarie 1959, pe când avea 74 de ani. La 20 iunie 1959 a fost condamnat la 32 ani de închisoare, pentru „crimă de uneltire contra orânduirii sociale” și pentru „delictul de deținere de publicații interzise”, la 10 ani de degradare civilă și la confiscarea totală a averii personale. Vasile Militaru a trecut la cele veșnice la 8 iulie 1959, în închisoarea din Ocnele Mari, județul Vâlcea. Penitenciarul de la Ocnele Mari, dispărut odată cu surparea salinei, a reprezentat până în anul 1948 unul dintre centrele în care, alături de deținuți de drept comun, au fost încarcerați și membri ai Partidului Comunist din România. După instaurarea regimului comunist, însă, penitenticiarul a devenit unul dintre cele mai importante lagăre de concentrare a luptătorilor din Mișcarea Națională de Rezistență Anticomunistă. Acest penitenciar a rămas în istoria României drept unul dintre cele mai dure centre de detenție, unde condițiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihică și fizică a deținutilor. La Ocnele Mari au fost exterminați numeroși intelectuali și oameni simpli, toți însuflețiți de iubirea pentru Dumnezeu și neamul românesc. Aceștia au fost îngropați ca anonimi în cimitirul Bozeasca, aflat și azi în Ocnele Mari.
Preot Nifon Dorin Iancu