Poetul George Filip, la 75 de ani


A văzut lumina zilei la Tuzla, în județul Constanta, la 22 martie 1939. Este fiul lui Pandele și al Floarei, strănepoată a marelui poet Octavian Goga. Datorită atitudinii sale neagreată de societatea comunistă și a propagării genului de poezie incomodă, a fost judecat public la Turnu Severin și arestat. În 1977, după alți ani de privațiuni și suferințe, s-a înscris pe lista pentru drepturile omului, cerând protecția Ambasadei americane de la București. În urma acestui demers, i s-a intentat un nou proces public, care a avut loc la Tuzla, locul său de baștină. Cu câțiva ani în urmă, Consiliul Local și consătenii l-au onorat atribuindu-i titlul de Cetățean de Onoare.

Și-a făcut debutul literar în România cu 4 volume pe tematici diferite. 

A părăsit țara la 7 ianuarie 1979. După peregrinări în Austria, Germania și Franța se stabilește în Canada, alegând Montrealul ca oraș de reședință. Deși departe de Țară, cu sufletul a fost mereu aproape de ea și de românii săi: Dor… mi-e dor de maica-Ţară,/ Doine, fluvii, munţi, fecioare;/ Arză-l focul pă-l de bate/ Omul cu înstrăinare! 

Poetul s-a numărat printre fondatorii Centrului Cultural Român din Montreal, a fost redactor la ora de radio în limba română, redactor la revista multiculturală HUMANITAS și director cultural la TeleRomânia, prima televiziune din exil, în limba română. 

Printre cărțile publicate amintim: Matematica pe degete, 1974 / Anotimpul legendelor, 1975 / Desant satiric, 1976 / Drumuri de baladă, 1977 / Zei fără armuri, 1989 / Poemes sur feuilles d’erable, 1998 / Era confuziilor, 1993 / Din taine, 1999 / Diana, 2002 / ’89 Poeme îndoliate, 2002 / Văd lumina, 2003 / La planet plate – Poemes, 2004 / Singur împotriva destinului, 2004 / Aezii privesc, 2005 / Zilele săptămânii, 2005 / Din oglindă, 2005 / Țara din lacrimă, 2006 / Trilogia Axiome, Era poeților și Top secret 2013. Zece din volumele sale de versuri au fost tipărite sub sigla Editurii „Antim Ivireanul” din Rm. Vâlcea (director, Ioan Barbu).  Poetul George Filip a colaborat intens la ziarul „Curierul de Vâlcea” și la revista „Curierul Literar și Artistic”. Vâlcenii îl cunosc și îl apreciază după cele câteva întâlniri organizate la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, când a citit din poeziile sale și a dăruit cu generozitate numeroase cărți ale sale cu autografe.

La ceas aniversar, îi adresăm din suflet urarea strămoșească „LA MULȚI ANI!”