Plată fixă de 500 până la 1.000 euro pentru fermele mici


Giosan-Lidia03• Fermele mici vor putea primi, după 2014, o plată fixă între 500 şi 1.000 de euro, anual, printr-o schemă simplificată de plată

Propunerea de modificare a Politicii Agricole Comune prevede ca, din 2014, să se stratifice un  sistem simplificat de plată pentru fermele mici, dând o subvenţie fixă pentru acestea, care vor fi definite de fiecare stat membru pe baza unor principii propuse prin regulament. S-ar putea primi o plată pe fermă anuală, între 500-1.000 de euro, care va varia de la un stat la altul şi în funcţie de media subvenţiilor pe fermă în statul respectiv, care nu se va modifica din 2014 până în 2020 dacă rămâne în actualitate. Sistemul va fi valabil doar pentru cei aflaţi înregistraţi în 2014, nu şi pentru cei care vor să intre ulterior, în anii următori, pentru a evita fărâmiţarea artificială a fermelor mijlocii numai pentru a beneficia de această subvenţie fixă.

Fermierii care vor ieşi din sistem, dar arendează terenul vor primi prime plus suplimente. Oficialul european a menţ­ionat că aceste plăţi au fost legate şi de o altă propunere din PNDR prin care un fermier intrat în acest sistem al fermelor mici, decide să iasă în perioada respectivă din cauza vârstei şi cedează terenul prin arendare, va primi în continuare prima plus un supliment de câteva procente din PNDR pentru a nu încuraja păstrarea terenului pentru bani, chiar dacă nu-l lucrează.

Dacă primeşte 500 de euro pe an prin plată directă şi terenul este în continuare lucrat după retragerea sa, va primi prin PNDR în continuare acei bani dacă suprafaţa respectivă se duce într-o fermă în activitate. Această propunere vine în urma unor studii care arată că o treime dintre beneficiarii de subvenţii directe din UE reprezintă doar 3% din suprafaţa UE, dar trec prin aceleaşi „furci caudine” ca o fermă normală, ceea ce complică lucrurile.

Prima de instalare pentru tinerii fermieri, completată de o plată directă la ha, cu 25% mai mare. Prin noua schemă de subvenţionare directă a agricultorilor se vor introduce plăţile complementare, în primii cinci ani de la instalare, pentru tinerii care se instalează în mediul rural şi lucrează în agricultură prin preluarea unei ferme sau creează o altă fermă. „Dincolo de prima de instalare prin PNDR, care se va menţine, dar şi o cofinanţare la un nivel mai ridicat la proiectele de investiţii, propunem ca după 2014 să existe şi o plată directă la hectar cu 25% mai ridicată pentru tinerii fermieri în primi cinci ani după instalare, deoarece atunci e presiunea cea mai mare, se investeşte mult şi au probleme cu creditarea”, ne-a explicat Lidia Giosan (foto), Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea.

Totodată,  Guvernul a aprobat, în data de 12 octombrie 2011, o Hotărâre de Guvern privind stabilirea pentru anul 2011, a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal. Actul normativ stabileşte pentru anul 2011, pentru schema de plată unică pe suprafaţă, un cuan­tum maxim de plată pe hectar, conform sumelor alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat şi plafoanelor maximale aprobate României de către Comisia Europeană. Astfel, pentru anul 2011, cuantumul maxim al plăţilor este de 100,65 euro/ha, în cadrul schemei de plată unică pe supra­faţă (SAPS), iar pentru sfecla de zahăr, sprijinul financiar se completează cu o schemă de plată suplimentară, în valoare de 237 euro/ha, ambele scheme din bugetul comunitar.

Sumele totale necesare aplicării schemelor de plăţi directe sunt de 882.317,26 mii euro (3.844.697,46 mii lei) ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat. Sumele totale defalcate sunt după cum urmează: 877.266,79 mii euro (3.822.690,03 mii lei), pentru aplicarea sche­mei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), ca sprijin finan­ciar aferent Fondului European pentru Garantare în Agri­cultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bu­getul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; 5.050,47 mii euro (22.007,42 mii lei), pentru aplicarea sche­mei de plată separată pentru zahăr, ca sprijin financiar afe­rent Fondului European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Plăţile se vor putea acorda începând cu data de 16 octombrie 2011, la un curs de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2011.

Actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi program de dezvoltare pe termen scurt, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată. De asemenea, acordarea de plăţi în avans, asigură capital financiar pentru derularea la timp a activităţilor specifice campaniei de toamnă 2011.

Începând cu 16 octombrie 2011 se plăteşte un avans de 42 euro/ha, urmând ca diferenţa până la 100,65 de euro/ha, care reprezintă plata unică pe suprafaţă să se efectueze în­cepând cu 1 decembrie 2011. În acest sens, ministrul Tabă­ră a arătat că totalul sumei care va reprezenta plata avan­sului pentru agricultori va fi de cca. 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi plătită sub forma plăţilor directe, din bani europeni, va reprezenta cca. 900 de milioane de euro.