Piperea anunţă trei investitori clari pentru OLTCHIM


Planul de reorganizare pentru Oltchim SA din Râmnicu Vâlcea, societate aflată în insolvenţă, ar putea fi finalizat până în octombrie, a declarat, sâmbătă, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim: „Probabil că vom fi gata în octombrie cu un plan de reorganizare care să fie confirmat de judecător”, a afirmat Gheorghe Piperea care a adăugat că, în momentul de faţă, există „cel puţin trei investitori care au făcut oferte cu cifre, cu numere”, iar pe lângă aceste oferte concrete „mai sunt, cel puţin, şapte care sunt în stadiul de scrisoare de intenţie”.

După ce vor fi selectate trei sau patru oferte din cele zece prezentate, urmează o procedură de „due diligence” “pe care fiecare trebuie să şi-o efectueze” şi faza de negociere efectivă.

„Între timp, noi vom fi constituit SPV-ul (Oltchim 2 – n.r.), vom fi pregătit planul de reorganizare şi discuţiile cu creditorii”, a spus administratorul judiciar al Oltchim, precizând că acesta este procesul pe care-l anticipează că va fi derulat până în octombrie.

Potrivit Ministerului Economiei, din structura actuală a Oltchim SA se va desprinde o structură funcţională din punct de vedere tehnic şi productiv – Oltchim SPV, societate cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA.

Au început deja concedierile

Vineri, însă, veştile bune ale lui Piperea nu ajunseseră pe platformă, ci numai cele sumbre legate de concedieri, iar cei peste 900 de salariaţi disponibilizaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au intrat în şomaj, după ce le-au încetat contractele individuale de muncă, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare. Salariaţii disponibilizaţi vor trebui să se prezinte la punctele de lucru ale instituţiei, în localităţile de care aparţin, în funcţie de domiciliu, conform programării pe care AJOFM Vâlcea a înaintat-o la Compartimentul Resurse Umane al Oltchim.

Conform legislaţiei în vigoare persoanele disponibilizate vor beneficia, din bugetul asigurărilor sociale de şomaj, de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare. Indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de 6, 9 sau 12 luni, iar venitul de completare pe o perioadă de 12, 20, 22 sau 24 de luni, în funcţie de stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor de şomaj, respectiv de vechimea în muncă. Pe perioada acordării îndemnizaţiei de şomaj, disponibilizaţii vor beneficia lunar de o sumă egală cu media veniturilor pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult de 1.548 lei, salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se face disponibilizarea. Această sumă stabilită iniţial va cuprinde indemnizaţia de şomaj, plus venitul de completare. După expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, persoanele vor mai primi doar venitul de completare pe perioada prevăzută legal.

În luna iulie, după rectificarea bugetului, AJOFM Vâlcea va deconta din fondul de garantare şi diferenţa de 9% aferentă creanţelor salariale din luna aprilie.