Piese de șah aurite, expuse la Muzeul de Istorie


După cum vă informam și în edițiile noastre precedente, din 3 noiembrie, Muzeul de Istorie va expune o colecţie particulară de peste 80 de jocuri de şah aduse din zeci de ţări. În acest sens, am luat legătura cu șeful de secție pentru mai multe detalii.
Domnule Terteci, care este primul lucru pe care trebuie să-l știe vâlcenii despre această nouă expoziție adusă la Muzeul de Istorie?
În primul rând, vreau să fac precizarea că ideea și mare parte din efortul de a duce această expoziție inedită și cu adevărat specială aparține colegului și prietenului nostru Ionuț Tuțulescu, el fiind cel care s-a ocupat cel mai mult de acest proiect. Primul lucru pe care ar trebui să-l știe vâlcenii despre acaeastă colecție este că reprezintă fiecare o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, prin mai multe caracteristici.
Adică?
Păi, materialul din care sunt confecţionate (de ex: şah din marmura de Italia, şah din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, şah din aur de Toledo etc). Motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor (de ex: şah cu motive maure din Alhambra, şah cu motive incaşe din Peru, etc). Tematica istorică a pieselor (piese şi tabla cu motive din Egiptul antic, piese şi tabla cu motive mitologice greceşti, bătălia dintre Napoleon şi austrieci, bătălia de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni etc). Tabla şi piesele inspirate din literatură (Robin Hood, Don Quijote de la Mancha etc). Tabla şi piesele inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson etc). Tabla şi piesele inspirate din perioada modernă (şah cu simbolurile clubului Real Madrid, şah de la Muzeul Mercedes din Stuttgart etc). Tematică specifică pentru copii (şah cu păpuşi Matrioshka, şah din lego etc)
Ce vă doriți de la această expoziție?
Scopul expoziţiei este să ofere vizitatorilor, pe lângă latura estetică, informaţii din cultura, tradiţiile şi istoria ţărilor reprezentate. În acelaşi timp dorim ca expoziţia să fie şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Aceste considerente stau la baza activităţii Academiei de Şah SITAS, care în acest an împlineşte 10 ani de activitate, timp în care a pregătit sute de copii.
Cât timp poate fi vizitată expoziția?
Vernisajul are loc vineri, 3 noiembrie, de la orele 15.00. Expoziția vă așteaptă pe toți până după Sărbătorile de iarnă.
Vă mulțumesc!