Pierderi de 336 milioane lei în cazul suspendării taxei auto pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007


Suspendarea pentru un an a plăţii taxei de poluare pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei în bugetul Fondului pentru Mediu, se arată în Pro­iectul de ordonanţă de urgenţă propus dez­ba­te­rii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Pă­du­­rilor (MMP) până la data de 5 februarie 2012.

Astfel, potrivit sursei citate, prin suspen­da­rea aplicării prevederilor legale menţionate, ordo­nanţa va avea impact asupra bugetului Fon­dului pentru mediu prin privarea acestuia de creşterea veniturilor rezultate ca urmare a impunerii la plată a tuturor autovehiculelor înma­triculate rulate, pentru care se transcrie dreptul de proprietate şi pentru care nu este plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule.

Suma estimată a fi pierdută pe perioada amânării este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atât mai mare cu cât, prin reducerea valorii taxei cu până la 25% se înregistrează o dimi­nua­re suplimentară a veniturilor la bugetul Fon­du­lui pentru mediu cu o sumă estimată de 240 milioane lei.

În documentul postat pe site-ul MMP, se arată că vor exista repercusiuni asupra proiec­te­lor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/: „Pe termen mediu şi lung, suspendarea se va constitui în instrument menit a asigura persoanelor interesate (…) o perioadă de timp echitabilă, ţinând cont de faptul că, în vederea stabilirii obligativităţii plăţii taxei sau a cuantumului exact al acesteia, sunt necesare date şi documente greu accesibile”, se menţio­nea­ză în ordonanţă.

Totodată, Ordonanţa de urgenţă urmează să reglementeze situaţia persoanelor care, în urma intrării în vigoare a Legii, au achitat deja taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehiculului. În acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate în vederea resti­tuirii taxei plătite, conform Ordonanţei Guver­nului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fis­cală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia pu­blică, MMP supune dezbaterii publice Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu pre­vederile din lege. Cetăţenii şi instituţiile intere­sate pot transmite opinii, propuneri şi sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv până la data de 5 februarie a.c.

În şedinţa Coaliţiei de guvernământ de la începutul acestei săptămâni s-a luat decizia ca plata taxei auto în cazul autovehiculelor înmatri­culate înainte de ianuarie 2007 să fie amânată cu un an pentru a da răgaz posesorilor să-şi vândă maşinile, dar şi pentru că modalitatea de aplicare nu a fost suficient înţeleasă de către aceştia, potrivit Ministerului Mediului. Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscută, precum şi normele de aplicare a acesteia, a intrat în vigoare începând din data de 13 ianuarie, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi la două zile după aprobarea în Guvern a normelor care fac posibilă punerea în practică a actului normativ.

Taxa de poluare urma să fie aplicată atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculau pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, aceasta fiind suportată de către cumpărător.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată so­licita restituirea sumelor reprezentând dife­renţa de taxă plătită. Sumele pentru restituire sunt prevăzute în bugetul Fondului pentru Mediu şi se ridică la peste 200 de milioane lei.