Peste o mie de vâlceni, la Noaptea Muzeelor 2016


• jumătate dintre aceştia au poposit la Muzeul de Istorie

• sute de pelerini la hramul celei mai vechi biserici de lemn din Oltenia

După cum vă anunţam şi în ediţiile noastre precedente, cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor şi în contextul Zilelor Râmnicului, sâmbătă, 21 mai, de la orele 18.00 la 24.00, accesul vizitatorilor a fost liber la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Casa Simian şi Casa Memorială Anton Pann.
Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).
Potrivit conducerii Muzeului, mai bine de o mie de vizitatori au ajuns să treacă pragul celor trei instituţii, peste jumătate la Muzeul de Istorie, apoi la Casa Simian şi Casa Anton Pann.

Sâmbătă, 21 mai, ora 09.00, a avut loc Hramul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din incinta Muzeului Satului Vâlcean, monument istoric construit în anul 1655, din comuna Pietrari, cea mai veche biserică de lemn atestată documentar din Oltenia. Biserica cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Pietrari impresionează, pe de o parte, prin dimensiunile sale reduse, pe de alta, prin armonia construcţiei. Lucrările de restaurare şi cercetarea monumentului au pus în evidenţă, fără dubiu, că în forma sa iniţială, biserica n-a avut decât altar şi naos, pronaosul fiind adăugat la 1655, cu ocazia refacerii lăcaşului pe un nou amplasament. Tocmai această particularitate a condus spre ipoteza că, la sfârşitul veacului al XVI-lea, ea servea fie ca paraclis de curte boierească, fie ca schit pentru o mică obşte monahală. Abia când a devenit biserică de parohie, din nevoia unui spaţiu mai mare pentru credincioşi, i s-a adăugat şi pronaosul.
Biserica de lemn de la Pietrari – Angheleşti e construită în formă de navă din grinzi masive de stejar. Temelia e realizată în tehnica zidăriei uscate, din lespezi de piatră, nelegate cu nici un fel de mortar. Lăcaşul stă aşezat pe tălpi masive de stejar. Grinzile pereţilor, de lăţimi considerabile, sunt îmbinate în coadă de rândunică.
La evenimentul de sâmbătă, au luat parte peste 200 de oameni.