Peste 37% dintre români vor un Guvern tehnocrat şi după alegeri


Peste 40% dintre români au încredere în Guvernul condus de Dacian Cioloş şi 37,2% doresc un Executiv tehnocrat şi după alegeri – relevă un sondaj INSCOP. Sondajul arată că 40,8% dintre respondenţi au încredere în Guvernul Cioloş, în timp ce 35,3% spun că nu au încredere în acest Executiv. 23,8% au răspuns nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare. În plus, 50,5% dintre români declară că preferă un Guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă, în timp ce 32,1% spun că e de preferat un Executiv politic. 17,4% nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 37,2% dintre respondenţi ar dori un guvern de tehnocraţi şi după alegeri, în timp ce 34% ar prefera un guvern politic după alegeri, iar procentul non-răspunsurilor este de 28,8%. Cercetarea mai relevă că 36,9% dintre români cred că Guvernul Cioloş va face reforme importante cât se va afla la conducere, iar 34,8% sunt de părere că nu va reuşi să facă reforme semnificative şi 28,4% nu ştiu sau nu răspund. 37,4% dintre cei chestionaţi consideră că Guvernul Cioloş că nu este alcătuit numai din specialişti în domeniile lor, iar 31,6% susţin că este format numai din specialişti în domeniile lor, în timp ce procentul celor care nu ştiu sau nu răspund este de 31%.
Conform barometrului, 34,6% dintre respondenţi cred că Guvernul Cioloş va fi mai bun ca Guvernul Ponta, 34,3% că nu va fi mai bun, iar 31,1% nu ştiu sau nu răspund. 54,2% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă Guvernul Ponta trebuia să îşi dea demisia, iar 36,7% sunt de părere că nu trebuia să demisioneze. Procentul non-răspunsurilor este de 9,1%.
„Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, în perioada 26 noiembrie-2 decembrie. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 89 de localităţi – oraşe, comune, sate. Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.