„Perfect compus”, un spectacol recomandat de Teatrul Anton Pann


• miercuri, 20 februarie, ora 19.00, Sala Mare – intrarea liberă
„Perfect compus”, spectacolul care se va juca pe scena Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea miercuri, 20 februarie, de la ora 19.00, face parte din turneul național care se desfășoară sub genericul „Manifest pentru dialog”. Turneul a plecat de la nevoia de a arăta unui public cât mai numeros, din orașe mai mari sau mai mici, producții ale unor regizori tineri, care pun în discuție teme care preocupă și se dezbat în societatea românească, cum ar fi educația, mentalitățile, familia, diversitatea etc. „Manifest pentru dialog” este unul dintre cele mai interesante programe dezvoltate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Departamentul de Artă Teatrală, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pentru a patra oară consecutiv, Teatrul Anton Pann este gazda acestor spectacole, care se joacă sub genericul „Manifest pentru dialog”. Amintim aici: „Antisocial” – scris și regizat de Bogdan Georgescu, în care tema de dezbatere era criza fundamentală prin care trece educația din România; „#minor” – semnat tot de Bogdan Georgescu, în care este chestionat sistemul social și politic pentru care pasarea responsabilităților și utilizarea cazurilor particulare devin scopuri în sine și „Familii” – un spectacol de Eugen Jebeleanu, care aduce în discuție ce înseamnă familia în ziua de astăzi, iar cel de al patrulea, care se va juca pe 20 februarie, este spectacolul „Perfect compus”.
Așa cum spune Alexandra Badea, dramaturgul și regizorul acestui spectacol, „Perfect compus” este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire și, mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat: „Sunt trei povești care se amestecă și se repetă pe alocuri. Poate că e un text feminist, nu prea îmi place să le pun etichete textelor mele – spune ea – dar, în primul rând, e un text despre asumare. Și eu asta văd în generația de azi, cei care au între 20 si 30 de ani, o forță și o putere de a privi lucrurile așa cum sunt, de a le spune pe nume și de a-și asuma ce s-a întâmplat în trecut”.

Cine este Alexandra Badea?

Scriitoare, regizor de teatru și de film, dramaturg, Alexandra Badea este laureată a Marelui premiu pentru literatură dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Piesele sale sunt susținute de Centrul Național al Cărții și de Centrul Național al Teatrului din Franța. Alexandra Badea a scris peste 15 piese (Burnout, Pulvérisés, Europe connexion, Extrêmophile, Breaking the news, A la trace…), două romane (Zone d’amour prioritaire, A la frontière de ton territoire) și mai multe scenarii de film. Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura l’Arche, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții. „Perfect compus” este primul ei text scris în limba română.
„Perfect compus” un spectacol de Alexandra Badea, concept scenografic: Alexandra Badea, costume: Ana Ienașcu, muzica și sound design: Claudiu Urse. Din distribuție: Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emanuel Antonescu/ Cristian Timbuș.
Durata spectacol: două ore (fără pauză). Intrarea liberă.
• Daniela ȘTEFĂNESCU