Pentru că nu au fost închise depozitele municipale de deşeuri neconforme, Amendă de 124.000 de euro pe zi!


„România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale de deşeuri neconforme”, potrivit datelor cuprinse în proiectul de Ordonanţă care modifică o serie de prevederi ale OUG nr. 196/2005 privind taxa pentru depozitarea deşeurilor, postat pe site-ul Ministerului Mediului.
Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeană (CE) ar trebui să sesizeze, în perioada următoare, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), iar forul de la Bruxelles să invoce faptul că închiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit să se întâmple încă din anul 2009. Potrivit actului normativ, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligaţiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită pentru 1,740 milioane de euro, cât şi a unor penalităţi achitate periodic şi cuprinse între 2.000 şi 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri aparţinea, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale. Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de judeţe deţin sisteme integrate pentru deşeuri, însă numai într-unul singur acesta şi funcţionează. În acest context, viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu comisarii europeni pentru mediu şi climă. „În ceea ce priveşte situaţia în care se află România din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul român al Mediului a reiterat faptul că suntem preocupaţi de a identifica cele mai bune soluţii, printre acestea aflându-se şi măsura recent promovată referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deşeurilor într-o contribuţie plătită pentru neîndeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de România ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas în lista de măsuri pe care o are în vedere Ministerul Mediului. Comisarul European (pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, n.r.) s-a arătat interesat şi de stadiul închiderii depozitelor de deşeuri neconforme şi de acţiunile pe care autorităţile române le-au întreprins pentru a evita condamnarea României la Curtea Europeană de Justiţie. Ministrul Daniel Constantin a prezentat situaţia actuală şi faptul că, împreună cu celelalte autorităţi publice centrale, vor fi găsite urgent soluţii pentru închiderea şi ecologizarea depozitelor”, se menţionează într-un comunicat de presă al ministerului de resort.
Pe fondul situaţiei în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea unor îndatoriri de către România pe domeniul deşeurilor, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunţat recent că taxa de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017, se va plăti diferenţiat de către operatorii de salubritate şi se va aplica la diferenţa dintre ţinta de valorificare pe care aceştia şi-au propus-o şi ceea ce au realizat efectiv.