Pentru că legea securității în caz de incendiu nu se aplică retroactiv, Direcția Silvică, Primăria Râmnicului, Poliția, ITM, fără avize ISU


• legea avizării securității în caz de incendiu nu se aplică clădirilor vechi, ci doar celor nou-ridicate, modernizate, reabilitate, începând din 2006

• cu toate acestea, vechile clădiri sunt asigurate cu stingătoare și echipamente de stins incendiul

ipj-valceaModificările legii securității în caz de incendiu au intervenit în 2014, atunci când s-a dispus existența avizelor, respectiv autorizațiilor de la pompieri. Noile prevederi legale nu se aplică retroactiv, adică în cazul vechilor clădiri, ci a celor ridicate, modernizate, reabilitate după 2014. Primele modificări au apărut însă în 2006, deci și după această dată s-a pus problema autorizațiilor în caz de incendiu. Cu toate acestea, potrivit declarației șefului ISU „General Magheru”, col. Adrian Mesescu, instituțiile publice cu sediu în clădiri vechi și-au luat măsuri conform legii și dispun de echipamente de stins focul: stingătoare, hidranți etc. Nu sunt în ilegalitate. Consiliul Județean și Prefectura dețin avize ISU doar pentru sălile de ședințe, în timp ce Primăria Râmnicului nu are deloc avizul pompierilor. Nici măcar pentru sala de ședințe. Este dotată, însă, cu stingătoare. Clădirile cu avize ISU pentru securitate în incendii, care sunt, de altfel, și mai nou-ridicate sunt: Biblioteca Județeană, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, centrele de adulți și copii din componența DGASPC Vâlcea, cu excepția clădirii centrale, din Râmnic, supusă modernizării, Casa de Asigurări de Sănătate Publică, ITRSV Vâlcea, Muzeul de Istorie, Teatrul „Anton Pann”. Nu dispun de avize pentru securitate în incendii, fiind clădiri vechi, dar sunt dotate cu echipamente de stins focul: Direcția Silvică, Statistica, Poșta, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea, Inspectoratul Școlar, Inspectoratul de Poliție Vâlcea, Maternitatea, ITM. Și ISU Vâlcea se află-n într-o clădire veche, dar, cu toate acestea,dispune de toate măsurile, echipamentele în caz de vreun incendiu.

 

Spitalul Județean, DGASPC și Teatrul „Ariel”, în curs de avizare

 

Sunt instituții ale căror clădiri sunt supuse, în prezent, lucrărilor de reabilitare și modernizare. Spitalul Județean de Urgență Vâlcea este verificat, etaj cu etaj, de către pompieri pentru a se constata dacă sunt îndeplinite condițiile de avizare pentru securitate în incendii, la finalul întregii investiții. Este cazul și clădirii unde va funcționa Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, precum și a spațiului Teatrului „Geo Saizescu” (fostul „Ariel”). „Sunt clădiri noi sau supuse procesului de modernizare și atunci trebuie să se supună legii. În cazul Spitalului Județean, cum s-a finalizat un etaj, cum s-a făcut un control”, a mai precizat, pentru ziarul nostru, col. Mesescu.

Mai au avize de securitate în caz de incendii Vama, APIA, ABA Olt și Finanțele Publice.

 

Greu cu ITM-ul. Funcționează pe propria răspundere

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea nu deține avizul de securitate în caz de incendii. Inspectorii muncii lucrează într-un spațiu inadecvat, birourile aflându-se la parterul unui bloc. „Greu cu ITM-ul. Birourile sunt amenajate într-un bloc și e greu să îndeplinească toate condițiile. Funcționează pe propria răspundere”, a declarat, pentru ziarul nostru, Octavian Fulger, purtător de cuvânt ISU Vâlcea.

 

Hârtii cu avizul ISU pentru clădirile noi, echipamente pentru cele vechi

 

Așa cum specificam anterior, în cazul noilor clădiri, a celor reabilitate și modernizate, este nevoie de avizul pentru securitate în incendii, aviz obținut de la ISU. Este vorba mai precis despre un act care atestă că spațiul îndeplinește toate condițiile (două pagini A4). După aviz, urmează autorizația propriu-zisă în caz de incendii. Modificările survin însă doar în cazul clădirilor noi, a celor ridicate sau modernizate după 2006. Vechile clădiri nu pot obține actul propriu-zis, dar trebuie obligatoriu să fie dotate cu echipamente de stins incendiul. „Înainte de 2006 nu s-a pus problema acordării acestui aviz de securitate în incendii. Obligatoriu, instituțiile trebuiau să fie dotate cu stingătoare, hidranți, plan de evacuare…Au intervenit modificări legislative, dar acestea nu se aplică retroactiv. Clădirile vechi nu au nevoie de acea hârtie, ci doar să fie dotate cu toate cele necesare stingerii incendiilor. În plus, în cazul clădirilor vechi, se fac verificări periodic pentru a se constata dacă sunt dotate cu tot ce trebuie și, în plus, au loc exerciții, simulări în caz de situații de urgență”, a declarat col. Adrian Mesescu.