Pensionarii vâlceni cer sprijinul ministrului Câmpeanu


Conducerea Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea, se arată nemulțumită de situația actuală a pensionarilor, de modul de indexare a pensiilor și de alte aspecte din domeniu. Toate acestea au făcut ca președintele UGPR Vâlcea, Gheorghe Dinescu, să adreseze o scrisoare ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. Redăm mai jos o parte din adresă: „Stimată doamnă ministru, suntem convinși că dvs. sunteți unul din cei mai de seamă cunoscători, din actualul guvern, ai situației generale a pensionarilor din România. Știți foarte bine că pensia medie a pensionarilor din sistemul public de pensii, care nu depășește cu mult salariul minim brut pe economie, a devenit cu totul insuficientă pentru a le asigura pensionarilor un trai decent. Știți, de asemenea, câți pensionari primesc pensie socială și câți pensionari trăiesc sub pragul sărăciei, așadar, că noi nu îndrăznim să vă mai reamintim. Venim în fața dvs. în numele a celor peste 30.000 membri ai asociației noastre și de fapt în numele tuturor pensionarilor vâlceni, din sistemul public de pensii, cu următoarele rugăminți:

– Să ne informați și pe noi pentru a putea, la rândul nostru, să informăm pensionarii, ce a stat la baza indexării punctului de pensie numai cu 4%. După părerea multor specialiști, 4% nu reprezintă nici măcar inflația reală din anul 2012, ca să nu mai vorbim că din octombrie 2009 de când nu s-a pus pe real nici măcar un leu la pensie (sigur, nu luăm în calcul recalcularea pensiei în funcție de grupele de muncă), inflația stabilită de Institutul Național de Statistică depășește 16%, fapt pentru care considerăm că, cu acest procent, trebuia să se indexeze valoarea punctului de pensie;

– Vă rugăm, de asemenea, să ne explicați ce reprezintă cifra de 740,00 lei, sumă de la care, în sus, tuturor celor cu pensia mai mare, li se oprește un impozit de 5,5% în contul sănătății;

– Vă rugăm să ne informați când și dacă se va aplica decizia nr. 19 din 17.10.2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care se referă la recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a veniturilor obținute prin muncă în acord global, prevăzute de art. 12 alin.1, lit. A din Legea retribuirii după calitatea și cantitatea muncii, nr. 57/1974.

În concluzie, convinși fiind că veți înțelege cerințele noastre, vă rugăm să luați în considerare și următoarele propuneri:

1. Să se revină la calculul valorii punctului de pensie la minimum 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și să se indexeze anul cu 100% din rata inflației la care să se adauge 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat în anul precedent.

2. Să se abroge Ordonanța 107/2010 în totalitate sau să nu se mai rețină 5,5% în contul sănătății pentru toți pensionarii care au ieșit la pensie la limită de vârstă și perioada completă de cotizare prevăzută de lege.

3. Să se majoreze cu minimum 50% numărul de bilete de tratament și odihnă pentru pensio­nari și să se elimine interdicția ca aceștia să nu beneficieze de bilete de tratament pe perioada lunilor de vară.”