Biblioteca, în prim plan


• două vor avea loc în Râmnicu Vâlcea, iar altul în comuna Lădeşti

biblioteca_judeteana2Astăzi se anunţă mare agitaţie şi mulţi vizitatori pe holurile şi în sălile Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. De ce spunem asta? Simplu! Citadela culturii vâlcene va fi gazda a două evenimente captivante, organizate, atenţie, doar pe parcursul zilei de astăzi! Aşadar, urmează un maraton pentru conducerea instituţiei vâlcene, dar şi pentru bibliotecarii acesteia. Dar să nu mai prelungim suspansul şi să trecem punctual la detalierea activităţilor ce vor fi organizate astăzi de Biblioteca Judeţeană.
Mai întâi, cu începere de la ora 11.00, în comuna Lădeşti, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” şi cei ai centrului de Asistenţă Socială din această localitate şi-au dat mâna pentru organizarea unui eveniment destinat celor internaţi la căminul din zonă. Întreaga acţiune poartă de altfel un nume reprezentativ, proiectul fiind denumit „Iubirea de aproapele meu”. Printre organizatori se mai numără Asociaţia „Zâmbete colorate”, Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe şi Societatea Culturală „Anton Pann”.
De la ora 14.00, în Sala Universitarilor din incinta Bibliotecii Judeţene, va avea loc un eveniment dedicat seniorilor. Este vorba despre un curs de limba engleză, care le va fi folositor participanţilor prin informaţiile de bază ce urmează să le primească. Ulterior, cu începere de la ora 16.30, în aceeaşi locaţie, şi adulţii vor primii lecţii de limba engleză. Ambele evenimente sunt susţinute de Centrul Europe Direct Vâlcea.

Biblioteca este şi gazda cursurilor de balet

De asemenea, cei interesaţi trebuie să cunoască faptul că Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea este gazdă şi pentru cursuri de balet, în speţă dans clasic şi modern. Astfel, pentru grupa începătorilor, cursurile se desfăşoară în zilele de marţi şi joi, între orele 17.00-18.00. Avansaţii sunt aşteptaţi lunea şi miercurea, în acelaşi interval orar. Coregraful acestor cursuri este Angela Burlacu.
Informaţiile ne-au fost oferite de către Corina Bedreagă, imagine şi PR în cadrul Serviciului de Informare, Cooperare Europeană – proiecte şi Programe Culturale.

Bibliotecarii şi-au dat întâlnire în Târgu-Jiu

• Vâlcea a fost reprezentată prin Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”

În perioada 9-11 octombrie 2014, la Târgu-Jiu, s-a desfăşurat cea de-a XXV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) – BiblioNEXT. Acest eveniment profesional de anvergură, cu tema „Bibliotecile publice – motorul dezvoltării durabile a comunităţilor”, a reunit peste 200 de participanţi, bibliotecari din bibliotecile publice, importanţi invitaţi din ţară şi străinătate, oficialităţi locale preocupate de dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai mediului de afaceri.
Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea a fost prezentă pe agenda conferinţei prin comunicările şi atelierele de lucru susţinute cu profesionalism de bibliotecarele Dana Rădulescu, Alina Nicola şi Maria Ciobanu. Astfel, în secţiunea „Biblioteca publică – comunicator de informaţie europeană”, serviciile pe care le oferă comunităţii locale Centrul Europe Direct Vâlcea, funcţional în cadrul bibliotecii printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană şi Consiliul Judeţean Vâlcea, au fost aduse în atenţia publicului de Dana Rădulescu, coordonatorul centrului.
A urmat un atelier de lucru interactiv, desfăşurat sub genericul „Dezvoltatorii de vise” şi intitulat „TIBRO – cum să creştem şi să îngrijim un vis”. Atelierul a fost susţinut de Alina Nicola, în calitate de reprezentant al grupului Tinerilor Bibliotecari din România, iar temele de discuţii s-au referit la „Şcoala de vară pentru tinerii bibliotecari” – o formă de dezvoltare profesională care promovează şi valorifică potenţialul inovator al tinerilor profesionişti din bibliotecile publice, la motivaţiile tinerilor bibliotecari pentru a rămâne în sistem, precum şi la oportunităţile de dezvoltare ale acestora.
Un alt atelier, „Advocacy – designerul schimbării”, susţinut de Maria Ciobanu, membru al Grupului de lucru Advocacy (funcţional în cadrul Comisiei de Formare a ANBPR) a vizat promovarea unui nou curs acreditat şi inclus în oferta profesională a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Cursul, intitulat „Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite”, se adresează tuturor bibliotecarilor din bibliotecile publice. Evenimentul profesional de la Târgu-Jiu a contribuit în egală măsură la facilitarea schimbului de experienţe şi bune practici în domeniul biblioteconomic şi la creşterea vizibilităţii şi a prestigiului Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea în comunitatea bibliotecarilor.