Participarea prim-ministrului României la sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European de la Bruxelles


Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat joi, 24 ianuarie 2019, prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European (CESE). Demnitarul român a reiterat, atât cu prilejul întrevederii bilaterale cu Luca Jahier, președintele Comitetului Economic și Social European, cât și în cadrul discuțiilor din reuniunea plenară, deschiderea României, în calitate de Președinție a Consiliului UE, de a continua dialogul și buna cooperare cu Comitetul Economic şi Social European – ca punte de legătură între factorii decizionali la nivel european și cetățenii UE.
Totodată, premierul român a transmis președintelui CESE, Luca Jahier, dezideratul României de a aduce o contribuție semnificativă la identificarea unor soluții reale, menite să faciliteze avansarea proiectului european de o manieră unitară și coezivă, în calitate de Președinție a Consiliului UE.
În cadrul sesiunii plenare a CESE, Viorica Dăncilă a punctat necesitatea consolidării capacității UE de a asigura un nivel adecvat de convergență între statele membre și de a consolida coeziunea la nivelul întregului spațiu comunitar, reliefând, deopotrivă, importanța pe care Președinția României o acordă dialogului cu Comitetul Economic şi Social European și contribuției acestui organ consultativ în multiple domenii, respectiv viitorul politicii de coeziune, consolidarea pieței unice și promovarea domeniului social, siguranța cetățenilor și identificarea unui răspuns adecvat și durabil la problema migrației.
De asemenea, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că țara noastră este implicată în implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, România având și o nouă Strategie națională în acest. Șeful Executivului de la București a precizat că, în timpul Președinției române la Consiliul UE, România va fi activă în sensul pregătirii liniilor directoare ale unei noi strategii UE pentru dezvoltare durabilă.
Intervenția prim-ministrului țării noastre a fost urmată de dezbateri cu membrii Comitetului Economic Social European, care au solicitat premierului român sprijinul, ca pe durata Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, să răspundă unor preocupări majore ale societății civile europene. În alocuțiunile lor, aceștia au apreciat în mod deosebit prezența prim-ministrului țării care deține președinția la Consiliul European la o plenară a CESE, o premieră în istoria acestei organizații.
Printre temele aflate în dezbatere s-au regăsit: convergența economică, socială și teritorială a Uniunii Europene, politicile pentru susținerea întreprinderilor mici și antreprenoriatului sau piața unică digitală. Viorica Dăncilă a subliniat preocuparea majoră a Guvernului român de a contribui la rezolvarea aspectelor ridicate, în strânsă colaborare cu reprezentanții societății civile, conform codului european de conduită. Răspunzând unor întrebări, premierul Viorica Dăncilă a subliniat că în România statul de drept este respectat, iar drepturile omului trebuie, de asemenea, respectate.
• Biroul de Presă al Guvernului României