„Pârtia de schi e o sursă importantă de dezvoltare a turismului”


• susține primarul Ion Sandu, care, după marcarea evenimentului Posada – 1330, va găsi soluții de finanțare a obiectivului turistic

Edilul Ion Sandu a amenajat, în urmă cu cinci ani, o pârtie de schi, în localitatea pe care o deservește. Doi ani a funcționat, a apărut pârtia de la Vidra și alesul local din Perișani s-a trezit că promisiunile ministrului Turismului de atunci, Elena Udrea, au rămas doar la stadiu de promisiuni. Deși a achiziționat echipament pentru pârtie, nu s-a putut bucura de sprijinul autorităților de la Centru pentru a-l aduce în țară (n.r. din Austria), pentru a-l monta și a-l da în folosință. În prezent, liberalul Sandu și-a concentrat toată atenția în desfășurarea evenimentului „Posada – 1330”, dar pârtia de schi rămâne sursa importantă de dezvoltare a turismului: „Pârtia nu este pentru profesioniști; este pentru amatori. E o pârtie ușoară. Nu toți pot ajunge la Vidra și atunci de ce să nu avem și noi un astfel de obiectiv în localitate? Am încercat să promovez obiectivul în baza Legii Schi Carpați, am întocmit studiile de prefezabilitate – unde am dat câteva milioane lei, am depus documentațiile la Ministerul Turismului, unde mi s-a promis sprijin. Am fost de multe roi la Udrea la ușă; nu am găsit-o sau cel puțin așa mi se spunea: că nu este. Am mers la celelalte compartimente, până când, într-un final, am aflat adevărul: toți semnaseră pentru finanțarea pârtiei, mai puțin Udrea. Nu dorea să-și pună parafa finală. Motiva că nu sunt bani. Ori eu nu ceream bani, ci doream integrarea obiectivului în zonă cu potențial schiabil. Aveam posibilitatea, în viitor, să primim finanțare pe alte programe. Aici s-a blocat tot…”.

Cu puținii bani pe care-i avea, o parte primită și de la CJ Vâlcea, primarul Sandu a achiziționat din Austria echipament pentru pârtie second. Și-n acest caz s-a lovit de probleme. Firmele din România cereau prea mulți bani doar pentru montat. Cu doar șase oameni, Edilul Sandu a plecat în Austria, a adus echipamentul. „Sunt oameni care au comentat, au spus că am băgat o groază de bani într-un obiectiv nefuncțional. Ei bine, o să funcționeze. Am să mă ocup expres de acest lucru. Vom face rost de bani, vom monta echipamentul și mai avem nevoie de: un utilaj de tasarea zăpezii, două tunuri de zăpadă, pentru atunci când nu vom avea ninsori și autorizația de funcționare ISCIR. Suntem pregătiți, avem echipamentul, tot ce trebuie e să facem rost de finanțare”, a precizat primarul Ion Sandu.