Până la 200.000 de euro pentru dezvoltare rurală


• una dintre primele sesiuni de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 ce vor fi deschise în luna februarie a acestui an se adresează grupurilor de acțiune locală (GAL) ce pot lua până la 200.000 de euro pentru proiecte ce vizează dezvoltarea comunităților locale

Măsura 19 Dezvoltarea locală – LEADER se aplică pentru teritorii cu o populație cuprinsă între 10.000 – 100.000 de locuitori, reprezentate de comune, și orașe mici cu o populație de maximum 20.000 de locuitori. Având în vedere densitatea redusă a populației în zona Delta Dunării de 11,94 loc/km², pentru această zonă se va accepta un prag minim de 5.000 locuitori. Suprafața eligibilă LEADER este de 228.754 km2, cu o populație de 11.359.703 locuitori. Acoperirea vizată a teritoriului și a populației eligibile LEADER este de 100%, cu un număr estimat de 120 GAL-uri. GAL-urile vor trebui să realizeze strategii de dezvoltare locală (SDL), care vor fi selectate în baza unei singure proceduri publice de selecție, care va fi elaborată la nivelul MADR și care va presupune verificarea eligibilității și aplicarea criteriilor de selecție, urmând a fi stabilit în cadrul național de implementare un punctaj minim pentru selecția strategiilor de dezvoltare locală.
În cadrul procesului de selecție, SDL plasate sub responsabilitatea comunității sunt selectate de un comitet constituit în acest scop din reprezentanți ai Agenției de Plăți și Autorității de Management. Se va organiza o singură sesiune de selecție a GAL în cadrul LEADER 2014-2020. Alocarea financiară pentru SDL (formată din alocarea aferentă sub-măsurii 19.2 și sub-măsurii 19.4) se va stabili astfel: 80% din alocarea totală pentru SDL vor fi împărțiți în mod egal pentru populația și suprafața totală a teritoriului eligibil LEADER, rezultând o valoare pe locuitor și km²; minimum 20% din alocarea totală pentru SDL se acordă SDL-urilor care obțin nivelul cel mai înalt de calitate, rezultat ca urmare a procesului de selecție. În situația în care există diferențe între teritoriul eligibil LEADER și teritoriul acoperit de SDL-urile selectate, sumele rămase disponibile (aferente populației și suprafeței neacoperite) vor contribui la majorarea procentului minim de 20% rezervat pentru calitatea SDL. Calendarul indicativ de selecție GAL va cuprinde o perioadă de maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, conform Art 33 (4) din Reg.1303/2013 și include două etape: Etapa 1: Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală; Etapa 2: Selecția SDL.

Criterii de eligibilitate
Parteneriatul trebuie să fie constituit din minimum 51% reprezentanți ai mediului privat și ai societății civile; Organizațiile din mediul urban trebuie să reprezinte maximum 25% la nivel decizional; Populația care provine din mediul urban nu va depăși 25% din totalul populației acoperite din teritoriu; Omogenitatea teritorială; Teritoriul cu o populație cuprinsă între 10.000 – 100.000 de locuitori, reprezentat de Unități Administrativ Teritoriale – comune și Unități administrativ Teritoriale – orașe mici cu o populație de maximum 20.000 de locuitori. Capacitatea administrativă pentru implementarea strategiei, demonstrată prin stabilirea unei structuri organizatorice minime corespunzătoare, care să asigure îndeplinirea tuturor atribuțiilor specifice GAL, inclusiv a celor de monitorizare, evaluare și control; Prezența unui singur GAL pe teritoriul eligibil LEADER; Demonstrarea valorii adăugate a operațiunilor propuse în SDL, prin stabilirea de indicatori specifici, relevanți pentru operațiunile respective. Principii privind stabilirea criteriilor de selecție: Principiul selecției teritoriilor cu zone dezavantajate sau/și cu zone cu potențial natural; Principiul selecției parteneriatelor care au în componență o organizație reprezentativă a unei minorități locale; Principiul selecției strategiilor care conțin intervenții în infrastructura socială, acțiuni adresate minorităților locale (în special populația romă), intervenții în infrastructura de bandă largă, scheme de calitate, operațiuni care implică asocierea; Principiul selecției calității SDL, reflectată inclusiv de caracterul inovativ al strategiei. Criteriile de selecție vor fi stabilite și detaliate în cadrul național de implementare pentru selecția SDL și vor viza structura parteneriatului, populația, teritoriul și calitatea strategiei.
Pentru elaborarea SDL, este necesară o implicare activă a partenerilor privați și publici, prin consultarea acestora, pe baza principiului abordării de jos în sus. SDL și va cuprinde, printre altele, cel puțin următoarele elemente de conținut și structură: definirea teritoriului și a populației; analiza nevoilor de dezvoltare și a potențialului zonei, inclusiv o analiză a punctelor tari, punctelor slabe, oportunităților și riscurilor; descrierea obiectivelor, descrierea caracterului integrat și inovator al strategiei și ierarhizarea obiectivelor, inclusiv ținte măsurabile; descrierea procesului de implicare a comunităților locale în elaborarea strategiei; descrierea modului în care obiectivele sunt transpuse în proiecte; descrierea modului de gestionare, monitorizare, evaluare și control a strategiei; planul financiar al strategiei, cu alocare pe obiectivele majore; descrierea parteneriatului local, format cu respectarea cerințelor menționate anterior; capacitatea de implementare, demonstrată inclusiv prin mecanismele prevăzute pentru monitorizare, evaluare şi control; descrierea mecanismelor de evitare a posibilelor conflicte de interese conform legislației naționale; descrierea complementarității și/sau contribuției la obiectivele altor strategii relevante (naționale, sectoriale, regionale, județene etc.).
Detalii privind etapa de implementare a strategiilor
Pe parcursul implementării, în funcție de performanța dovedită de GAL în evaluarea proiectelor, Agenția de Plăți (AFIR) poate delega către GAL anumite sarcini de verificare, printr-un acord de delegare. Într-o etapă intermediară a implementării SDL selectate, AM va stabili un sistem de redistribuire a alocării financiare în funcție de performanțele înregistrate de GAL în implementarea obiectivelor propuse prin strategie. Pentru GAL-urile care nu vor atinge un nivel de performanță prestabilit de către AM prin cadrul național de implementare, vor fi aplicate măsuri corective proporționale cu nerealizarea gradului de performanță stabilit, iar sumele disponibilizate vor fi redistribuite către GAL-urile performante, în baza nevoilor identificate de către acestea. Detaliile cu privire la sistemul de redistribuire vor fi detaliate în cadrul național de implementare, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care au caracter informativ.
De asemenea, prin LEADER sunt încura­jate investițiile ce vizează eficientizarea energiei și a consumului de apă, crearea și dezvoltarea de activități neagricole privind identificarea și utilizarea energiilor din surse regenerabile, promovarea utilizării surselor de căldură pe bază de biomasă, crearea și dezvoltarea de sisteme de producere și distribuție a biogazului la nivel de comunitate, contribuind astfel la dezvoltarea competitivității locale, servicii de bază și a unei economii locale cu emisii scăzute de carbon. Prin capacitatea de a întruni interesele membrilor comunităţilor locale, GAL-urile pot identifica soluţii inovatoare la problemele existente la nivel local. Inovarea în cadrul LEADER constă, aşadar, în modul în care GAL-urile abordează oportunităţile şi provocările identificate la nivel local şi în modul în care reuşesc să crească interesul pentru dezvoltarea proiectelor inovative de utilitate publică și/sau cu impact economic, social, cultural și natural. Astfel, la nivelul unei comunități locale, acțiunile inovative presupun finanțarea unor investiții/servicii care sunt sprijinite prin FEADR și asigură îndeplinirea obiectivelor din SDL.
Elementele sprijinului pregătitor sunt: Un proces de consultare realizat la nivel local. Acest proces care vizează întocmirea strategiei de dezvoltare locală, reprezintă o oportunitate ideală pentru GAL de a implica, în mod activ, actori locali și organizații noi. În acest fel, GAL-ul poate analiza nu numai nevoile și oportunitățile de dezvoltare, ci și mecanismul de implicare activă a populației. Sprijinul pregătitor cuprinde și acțiuni de construcție instituțională și de creare de rețele, cu scopul de a pregăti și implementa o strategie integrată de dezvoltare locală pentru o anumită zonă. Un obiectiv principal vizează creșterea capacității de colaborare, necesară pentru elaborarea unor strategii integrate, ceea ce va oferi actorilor locali și reprezentanților din diferite domenii de activitate posibilitatea de a lucra împreună și de a interacționa în favoarea comunităților din teritoriile LEADER.