Pană îl provoacă iar pe Gutău… la pace! „Mircia, hai să privim împreună… doar înainte!”


• liderul de sindicat rămâne în calea planului primăriei de a restructura învățământul tehnologic, dar o face propunând un dialog

D-le Pană, există vreo reacție comună a liceelor tehnologice, urmare a promisei restructurări a reţelei şcolare?
În urmă cu deja trei săptămâni, Uniunea Sindicatelor Învăţământ Vâlcea, prin Colegiul Liderilor U.S.Î. Vâlcea, a hotărât convocarea unei şedinţe informale cu liderii noştri din liceele tehnologice din municipiu. I-am convocat la o discuţie colegială pentru miercuri, 25 octombrie 2017, la sediul uniunii, de la ora 14,30. Ne-am justificat demersul datorită intenţiilor ferme exprimate de către dl. primar Mircia Gutău de a reorganiza – prin restructurare – reţeaua şcolară din municipiu. Care urmează să fiinţeze în anul şcolar 2018-2019. De vreun an de zile şi, în repetate rânduri, dl. Gutău a făcut publică intenţia sa ca în perioada următoare, până în decembrie 2017 – ca să fiu mai exact – să reducă drastic numărul acestor licee. Prin preconizata „restructurare”, în opinia dânsului ar urma să rămână „trei din cinci” licee tehnologice sau, aşa cum s-a exprimat public în alte ocazii, „patru din… şase”.
Care ar fi aceste licee?
Pe de o parte, sunt cele cinci licee tehnologice din oraş: L. T. „Cpt. N. Pleşoianu”, L. T. „Gh. Magheru”, L. T. „Ferdinand I”, L. T. „H. Coandă” şi L. T. „Oltchim”. Cărora ar trebui să li se adauge şi cele trei Colegii tehnice, deoarece şi ele pregătesc elevi prin învăţământul liceal tehnologic şi profesional. Acestea sunt: Colegiul Energetic, Colegiul Economic şi Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului. Cu atât mai mult, cu cât ultimul dintre acestea nu mai îndeplineşte cam de multişor cel puţin o condiţie obligatorie pentru a mai purta legal titulatura de… colegiu tehnic! Pe care, din câte am înţeles, o va pierde cât de curând.
La ce vă aşteptaţi să se întâmple în cadrul acestei întâlniri?
Vom face o informare, comunicând stadiul actual al problemei. Nu o să fie uşor, chiar dacă avem informaţii de primă mână, datorită secretomaniei care s-a lăsat brusc peste primărie şi inspectorat în legătură cu acest subiect. Chiar dacă – cu ocazia istoricei şedinţe a Consiliului Local din data de 16 iunie, când s-au adoptat cele două hotărâri referitoare la iniţierea procedurii pentru desfiinţarea L. T. Oltchim şi acordarea imobilului acestui liceu (teren şi clădiri) către filiala vâlceană a Universităţii din Piteşti – dl. Gutău a asigurat comunitatea locală că nu o să decidă nimic fără consultarea liderilor de sindicat din învăţământ, acest lucru nu s-a întâmplat. Cel puţin până acum. Noi încă mai avem răbdare. Dar nu prea multă.
Şi, în aceste condiţii, ce-o să faceţi?
Dacă la discuţii se vor prezenta toţi cei care ar trebui să fie direct interesaţi, dacă ele se vor finaliza şi cu propuneri fezabile, pe care să le adoptăm prin consens, le vom avansa Consiliului Local şi d-lui Primar Gutău. În încercarea de a face tot ce este omeneşte posibil pentru a evita starea de victime sigure, pe care o pot avea unii dintre colegii noştri. Desigur, dacă noi nu facem nimic.
Dacă unii dintre liderii pe care-i aşteptaţi la şedinţă, nu dau curs convocării!? Poate cred sincer în promisiunile care li s-au făcut!
Am luat în calcul şi această eventualitate. Le-am cerut ca, în adoptarea deciziei de a participa sau nu la această întâlnire, să ţină seama de impactul pe care restructurarea fără noi a reţelei şcolare l-ar avea asupra stabilităţii locurilor de muncă ale membrilor noştri de sindicat. Ale căror interese le reprezentăm împreună. Doresc să cred ca argumentul să reziste în faţa altor orgolii şi speranţe deşarte. Le-am mai cerut să se facă purtătorii unui mesaj cât mai cuprinzător al membrilor organi­zaţiilor noastre sindicale din ace­le şcoli. În adresele prin care i-am invitat, le-am comunicat că orice amânare, orice întârziere a discutării „fără mânie şi părtinire” a acestei, este adevărat, extrem de spinoase probleme, poate fi fatală pentru sindicaliştii noştri din acele licee. Fiincă ştim că la nivelul primăriei, planurile referitoare la modalităţile de realizare a restructurării reţelei şcolare sunt foarte avansate.
Despre ce planuri vorbiţi!?
Cele pe care deja le coace primăria, ale cărei echipe de căutători de case… goale cotrobăie fără odihnă prin toate cotloanele liceelor din oraş. Promiţând fiecărei conduceri în parte că nu i se va întâmpla nimic rău! Destul de bine ticluit! Să nu ne grăbim însă şi să-i judecăm pripit. Să vedem ce au de gând să propună.
Credeţi că singuri puteţi…
Nu am spus niciodată că suntem singuri! Avem de partea noastră Norma. Care nu permite ca restructurarea să se facă oricum, aşa cum vrea nu ştiu cine. Sau să o facă alţii decât cei care sunt în drept să se pronunţe. În ultima vreme, de mai multe ori, am luat legătura cu dl Liviu Marian Pop, ministrul educaţiei. Căruia i-am cerut oficial să facă tot ce-i dă voie legea ca să nu permită restruc­turarea reţelei aşa cum o cer interesele unora sau altora. I-am mai cerut ca, în situaţia în care i se va solicita, în adoptarea deciziei sale de a acorda sau nu avizul conform, să prevaleze interesul superior al elevului şi obligaţiile pe care şi le-a asumat statul român referitoare la educaţie. I-am remis şi suficiente documente, material probatoriu pentru susţinerile noastre.
Pentru că sunteţi liderul sindicatului din L. T. Oltchim, ce ne mai puteţi spune despre demersurile pe care le-aţi făcut în ultimul timp…
Deşi v-am spus că nu vreau să ajungem cu discuţia la acest subiect, cel puţin acum, când altele sunt problemele care ne preocupă, nu pot trece cu vederea peste cele care stau să se mai întâmple acolo. Starea de spirit a marii majorităţi a salariaţilor nu este deloc bună. În ce-i priveşte pe membrii organizaţiei sindicale pe care o conduc, care sunt mai mult de jumătate din numărul salariaţilor liceului, ne-au dat un mandat imperativ ca să întreprindem toate demersurile legale, necesare pentru a asigura continuarea activităţii noastre în spaţiul şcolar în care ne desfăşurăm activitatea de 50 de ani. Adică, din prima zi de existenţă a şcolii. Tot la propunerea organizaţiei sindicale am fost la Piteşti, unde am discutat, timp de mai bine de o oră, cu rectorul şi unul dintre prorectorii universităţii. Ne-am crucit de ce am putut afla unii de la alţii! Ce am aflat nu seamănă deloc cu „poveştile” răspândite prin oraş de către cei interesaţi şi de către mandatarii lor. De unde până unde să-şi permită ei, conducătorii vremelnici ai universităţii, să ceară „la schimb” imobilul L. T. Oltchim, aşa cum ni s-a spus pe 16 iunie a. c.!? Şi nu numai atunci! Cum susţin şi că n-au afirmat niciodată – în spaţiul public sau în privat – atunci când a devenit publică problema evacuării Liceului de Chimie din imobilul său pentru ale face lor loc, că ei ar fi avut deja acordul ministrului Educaţiei pentru realizarea acestui schimb! Tot dânşii admit, şi o fac fără niciun fel de rezerve – ceea ce nu ar fi trebuit să fie un secret pentru nimeni din Vâlcea – că nu au calitatea de proprietari ai imobilului de pe strada Ştirbei Vodă (terenuri şi clădiri), care a aparţinut Unităţii militare de la Vlădeşti! Am convingerea că am discutat cu nişte oameni serioşi şi responsabili. Este adevărat că sunt interesaţi de o cât mai bună administrare a „afacerii” lor. Ca şi noi de a noastră, de altfel. Aşteptăm ca, după această întâlnire şi după prezentarea şi dezbaterea eventualelor soluţii la nivelul conducerii inspectoratului şcolar, să fim chemaţi la o discuţie sinceră la Primărie. Ca urmare a unei invitaţii din partea d-lui Mircia Gutău.
Şi dacă nu vă invită…?
Dacă nu o va face dânsul, o să-i batem noi la uşă. Trebuie să ne primească, deoarece suntem cetăţeni onorabili ai municipiului pe care-l păstoreşte! Aşa că, îi propun să privim împreună… doar înainte!
Vă mulţumesc!