Pace acasă, pace în lume!


Comitetul pentru Egalitate de Gen, Activism, Dezvoltare şi Toleranţă (GADT), în parteneriat cu Fundația Sensiblu, Fundația IREX/Programul Biblionet și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea au lansat Campania „Pace acasă, pace în lume” în cadrul celor 16 Zile Internaţionale de Activism împo­triva Violenţei asupra Femeii. Tema acestui an este „Să înfruntăm militaris­mul şi să punem capăt violenţei asupra femeilor”.

Evenimentul de lansare a avut loc ieri, 25 noiembrie 2013, la Biblioteca Jude­țeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, în cadrul unei mese rotunde, la care au par­ticipat reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor publice cu atribuții în preveni­rea și combaterea violenței în familie, bibliotecari, profesori, elevi și mass-media.

Întâlnirea a constituit un prilej pentru lansarea celei de-a patra ediții a Concursului Naţional de Eseuri, Poezii, Artă, Spectacol de Teatru și Fotografie, în cadrul celor „16 Zile Internaționale de Activism împotriva Violenței asupra Femeii”. Concursul este deschis la nivel național tuturor elevilor interesați din școlile generale, liceele, organizațiile și bibliotecile din România. În acest fel, organizațiile partenere își doresc să îi încurajeze pe potențialii participanți să vorbească despre acest fenomen și să conștientizeze efectele acestuia. În România, una din patru femei a fost victimă a violenţei domestice cel puţin o dată în viaţă!

Conform datelor Consiliului Europei şi ale Comisiei Europene, o femeie din patru este victimă a violenţei domestice la un moment dat în viaţă iar între 6% şi 10% din populaţia feminină a Europei este afectată de violenţa domestică în decursul unui an. România nu face excepţie! Numai în anul 2012, au fost peste 86.000 de solicitări de intervenţie la serviciul 112 pentru incidente violente.

În 2012, a fost introdus în lege or­di­nul de protecţie care interzice agreso­ru­lui să se apropie de victimă. Această măsură este menită să salveze vieţi!

Cu toate acestea, avem însă multe probleme cu care victimele se confruntă în continuare. Cel mai important aspect este capacitatea limitată a sistemului de a asigura protecţia femeilor agresate de partener. Femeile sunt cele care plătesc, iar preţul este viaţa lor! Soluţii există, dar e nevoie de noi toţi pentru ca femeile să fie în siguranţă!

În cadrul evenimentului, au fost prezentate informații relevante despre situația femeilor victime ale violenței în familie, despre instrumentele legislative pe care le pot folosi în apărarea lor, serviciile la care pot apela în situații de criză, precum și campaniile menite să aducă în atenția publicului gravitatea violenței în familie.