Onoare pentru Ocnele Mari, onoare pentru premianţi


iordache_diplome• primarul Petre Iordache va acorda, zilele viitoare, diplomele şi plachetele de „Cetăţean de onoare al oraşului Ocnele Mari” domnilor Mihai Cimpoi şi Marius Tănăsie

Săptămâna viitoare, în Ocnele Mari va avea loc un eveniment cu o impor­tanţă deosebită pentru „oraşul sării”. La iniţiativa primarului Petre Ior­dache şi a colaboratorilor apropiaţi din Primărie, şedinţa Consiliului Lo­cal va avea un moment festiv onorant pentru localitate: vor fi conferite di­plo­mele şi plachetele de „Cetăţean de onoare al oraşului Ocnele Mari” dom­nilor Mihai Cimpoi (academician, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi actual membru al Con­siliului Uniunii Scriitorilor din Ro­mâ­nia) şi Marius Tănăsie (inginer, di­rec­torul Exploatării Miniere Rm. Vâlcea).

Neobosit filolog

Născut la data de 3 septembrie 1942 în localitatea Larga din Repu­blica Moldova, academicianul român Mihai Cimpoi este un reputat critic, emi­nescolog, istoric literar, redactor literar şi eseist basarabean. A absol­vit şcoala în satul natal, iar studiile filologice la Universitatea de Stat din Moldova le-a definitivat în 1965. A fost redactor la revista „Nistru”, con­sul­tant la Uniunea Scriitorilor din Mol­do­va, redactor la editurile „Cartea Mol­dovenească” şi „Literatura Artis­tică”, secretar literar la Teatrul Naţ­io­nal şi la Teatrul Poetic „Alexei Ma­tee­vici”. În 1991 a devenit preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, coor­donând direcţia de literatură română modernă a Institutului de Literatură şi Folclor din Chișinău. A avut o activitate neobosită privind opera lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Preda, Grigore Vieru, Ion Druţă, Dumitru Matcovschi, fiind alcătuitor, redactor, coordonator, colaborator, elaborator.

De două ori la Vâlcea

În ultimele luni, academicianul Mihai Cimpoi a fost prezent în două rânduri în judeţul Vâlcea. Prima dată, la Salonului Naţional de Literatură „Rotonda plopilor Aprinşi”, manifes­tare organizată din iniţiativa scrii­to­rului şi jurnalistului Ioan Barbu. Pro­iectul său a fost îmbrăţişat şi susţinut de Fundaţia culturală „Curierul de Vâl­cea”, Filiala Sibiu a Uniunii Scrii­to­rilor din România, Centrul Multi­cul­tural Sofianu, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, Primăria Prundeni, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râm­nicului şi Primăria Râmnicu Vâlcea. Al doilea eveniment la care Mihai Cimpoi şi-a făcut simţită prezenţa a fost Medalionul „Vasile Militaru”, derulat luna trecută la Ocnele Mari.

Un director cu suflet

Marius Tănăsie va fi, aşa cum arătam mai sus, preţuit de către ad­ministraţia din Ocnele Mari cu diploma şi placheta de „Cetăţean de onoare”. Primarul Petre Iordache spu­ne că directorul Exploatării Mi­niere a ajutat atât de mult oraşul Oc­nele Mari încât nimeni nu ar avea cum să conteste acordarea acestei dis­tincţii, care vine ca o răsplată pen­tru ajutorul dat de ing. Marius Tă­nă­sie locuitorilor din „oraşul sării”. În expu­nerea de motive care precede hotărârea Consiliului Local se arată: „S-a implicat în activitatea tuturor sec­toarelor de activitate din Exploa­ta­rea Minieră, fapt pentru care a devenit un manager foarte bun, care cunoaşte în detaliu activităţile care se derulează în subordinea sa. În această perioadă de tranziţie a reuşit un lucru extraordinară: să fie pe pri­mul loc în clasamentul exploatărilor Societăţii Naţionale a Sării. Pentru infrastructura turistică a oraşului Ocnele Mari, inginerul Marius Tănă­sie a reuşit un lucru extraordinar prin amenajarea în câmpul I al salinei a unei zone turistice de 10.000 mp. Aceasta a devenit, în scurt timp, principalul punct de atracţie al oraşului, fiind vizitată anual de zeci de mii de turişti din ţară şi din străinătate”.

Primarul Iordache mai afirmă că evenimentul va fi organizat aşa cum trebuie, cu onorurile cuvenite celor doi premianţi, dar şi cu muzică de fanfară. (Vom reveni)