Oierii montani din România s-au reunit la Călimănești


• Excelența Sa, Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, prezent la întâlnire
Astăzi, Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia sau Centrul de la Seaca, așa cum mai este cunoscut, a fost gazda unui eveniment de mare anvergură: Ziua Porților Deschise oieritului montan românesc – cooperare cu Franța. Au participat la eveniment oficialități ale județului și de la nivel central: președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul județului, Florian Marin, primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, directorul executiv APIA, Adrian Pintea, dar și oficialități de seamă, cum ar fi ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, alături de reprezentanți ai asociaților de oieri montani din șapte județe ale țării, din Franța, parlamentarii vâlceni, directori ai instituțiilor publice locale etc.
Manifestarea a demarat cu un cuvânt adresat celor prezenți de către Constanța Ștefan, secretar Federația Oierilor Montani din România, care a ținut să precizeze că tot ce s-a făcut aici, la Călimănești, s-a făcut pentru susținerea oierilor din țară, iar prin această acțiune se vrea promovarea consumului cărnii de miel, nu doar de Paște, ci pe tot parcursul anului. La rândul său, președintele Federației Oierilor Montani din România, Petru Eugen Gonțea, a menționat că proiectul de promovare și susținere a oierilor din țară, în cooperare cu francezii, a demarat anul trecut, sperându-se într-o finalitate pozitivă, care să schimbe destine, să fie benefic  pentru români și pentru francezi.
Doi reprezentanți ai unor asociații de crescători de oi din Franța: Bernard Delabre (președinte Blanche du Massif Central)  și Jean-Paul Rault (președinte Mounton Vendeen) au vorbit despre încrucișarea berbecilor rezultați din rasele Vendeen și Alba din masivul Central cu femelele din rasele Țurcana și Țigaie, despre produșii lor.
„Noi vindem animalele tinere, femelele după 5 luni și berbecii după 7 luni. Am discutat cu crescătorii de oi din România, iar pentru ei aceste vârste sunt considerate tinere. Trebuie să vorbim și să vedem cum putem ameliora acest aspect”, a declarat Bernard Delabre.

Surprize de la Costi pentru Centrul de la Seaca

Șeful județului, Constantin Rădulescu, a fost foarte încântat de acțiunea derulată la Seaca, promițând că, deși nu dezvăluie mai mult, mai are surprize privind activitatea acestuia, personal implicându-se în bunul mers al unității: „Vreau să vă spun că, fiind parteneri la acest eveniment, simt că lucrurile încep să se miște aici, la Seaca. Vom mai aduce evenimente la Seaca, îi vom da centrului utilitatea ce trebuia să i se dea de la început. Anul acesta, voi face tot posibilul să împing cât mai multe acțiuni către Centru. Păstrez o veste bună, dar mă voi implica personal în bunul mers al unității. A dat Dumnezeu să avem o vreme frumoasă, sper ca toți să fie mulțumiți și, întreaga acțiune să aducă propuneri de colaborare”.
Încântat de acțiuni s-a arătat și prefectul județului, Florian Marin. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că, prin acest eveniment, începe să se revigoreze tradiția oieritului, mai ales prin colaborarea crescătorilor de oi din România cu cei din Franța.

„Sprijinul financiar trebuie oferit la momentul oportun”

Ministrul Agriculturii nu a putut ajunge la eveniment, dar secretarul de stat, Daniel Bătănoiu, a dat asigurări oierilor de tot sprijinul în dezvoltarea activității: „Sper, financiar, să aveți parte de sume mai consistente și venite la momentul oportun. În agricultură, dacă banii nu vin la timp, mai greu… Vom continu să sprijinim toate formele: subvențiilor vor fi plătite la timp, va exista un control oficial al producției și vom sprijini acordarea ajutoarelor de minimis”.

Ambasadorul Francois Saint-Paul sprijină oierii români

Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul a sprijinit, încă de la început, proiectul, lucrul ce-l va face în continuare pentru rezultate optime: „Crescătorii de oi au beneficiat de la început de sprijin pentru achiziționarea animalelor pentru reproducere și vom continua să-i susținem. Franța ține mult las valorificarea raselor locale și ne dorim diversificarea raselor și-n România. Proiectul vizează susținerea crescătorilor de animale pentru a-i ajuta profesional să se adapteze mai bine nevoilor pieței”.

„Cine are oi și pământ nu se poate plânge de muncă”

Oi din Vâlcea (Stoenești, Perișani, Boișoara, Titești), Alba, Sibiu, Hațeg, Argeș au putut fi admirate de participanți, fiecare cioban vorbind despre animalele din bătătură, munca depusă și dacă se va mai păstra sau nu tradiția.
„Cine are oi și pământ nu se poate plânge de muncă. Mai greu e cu generațiile viitoare. Copiii, nepoții nu prea se arată interesați să ducă tradiția mai departe, a declarat un oier din Stoenești care are acasă 350 de oi și a păstrat tradiția creșterii animalelor de la părinți”.
Nu au lipsit muzica bună și bucatele tradiționale. Participanții au putut gusta o tocăniță de oaie, dar și o friptură de miel, alături de o mămăliguță și o brânză bună.