Ocolul pământului în 120 de zile


poarta_indieigara_centralamuzeul_nationalINCREDIBILA INDIE (II)

Traversăm sudul Indiei, pe diagonala Cochin – Chennai (cunoscut anterior ca Madras), oraș foarte populat, așezat pe coasta Golfului Bengal, cel mai mare port din est și capitala Statului Tamil-Nadu. Ajungem în orășelul pescăresc Mahabalipuram, care, între secolele al IV-lea și al IX-lea, a fost un mare centru religios. Zeii lor erau Shiva, creatorul și distrugătorul lumii; Vishu, păstrătorul ordinei universale, dar și frumoasa lui nevastă Lakshimi, zeița frumuseții și a fericirii. Spre venerarea lor, dar și a altor zei din Pantheonul Hindus, Regii Pallava au ridicat aici temple săpate în stâncă și împodobite cu scene din istoria faptelor legendare ale acestora, cunoscute sub numele de “Templele de la Mahabalipuram”, unde și astăzi mai vin pelerini să se roage și să aducă ofrande zeilor lor. Un singur basorelief,  lung de 27 m și înalt de 7 m, înfățișând izvorul Gangelui, are pe ambele maluri ale fluviului sculptate zeități, spirite benefice, oameni și animale adorând Gangele.

Cea de a șasea metropolă a lumii

Uriașului BOMBAY, din 1995, i se spune MUMBAI. Este capitala Statului Maharashtra, fiind cel mai populat oraș din India, care și-a căpătat independența din anul 1857. Populația orașului este de aproape 18 milioane de locuitori, fiind al șaselea dintre cele mai mari metropole ale lumii. Este situat pe coasta de est a Insulei Bombay, pe lângă portul natural cu același nume, de asemenea cel mai mare port de pe coasta de vest a Indiei, prin care trec jumătate din numărul de pasageri ce străbat India. Portul, care are aproape 25 km lungime și 10 km lățime, dispune de 50 de cheiuri cu echipamente moderne, în special pentru ‘cargo”, de containere și tancuri petroliere, precum și de numeroase sisteme de ancorare.

Bombay este cunoscut și drept capitală comercială și financiară a Indiei. Sute și sute de importante instituții financiare și bancare, ca și centralele marilor corporații și companii indiene se află aici, întrte care Bombay Stock Exchange și Reserve Bankof India. În acastă super-metropolă standardul de viață este relativ ridicat față de alte părți. Acest fapt atrage o mulțime de emigranți, din India și din Asia de Sud, creând un purpuriu de comunități, religii și culturi. În secolul al XVI-lea, portughezii l-au numit Bom Bahia, de la Good Bay – Golful lui Dumnezeu. După ce a intrat în posesia englezilor, a fost numit Bombay, dar, așa cum am mai spus, din 1995 numele săi comercial este Mumbai, care vine de la Mumba, denumirea hindusă a lui Dumnezeu (Mumbadevi) și de la Aai, ceea ce înseamnă  mamă, în marathi. Religia majoritară este Hindusa, urmată de Zoroastriani; mai sunt și credincioși budiști și sikhși, ca și creștini și ebraici. Ortodocșii reprezintă 5% din populație, ceea ce înseamnă 70 de milioane, mai mulți decât în România, Grecia, Bulgaria și Serbia, la un loc.

Obiective pe care le-am vizitat și pe care le recomand oricărui călător care se încumetă să cunoască incredibila Indie:

1.Poarta Indiei – The Gatewey of India – care reprezintă intrarea de pe mare pe uscat, fiind realizată de către arhitectul englez George Wittet, cu ocazia vizitei în Bombay a Regelui George al V-lea și a Reginei Mary, în anul 1911. Construcția are încorporate elemente hinduse, musulmane și budiste. Tot aici se mai află statuia ecvestră a Maharajahului, Chatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangraha­laya și hotelul Taj Mahal, construit în 1903, precum și statuia lui Swami Vivekananda, Mahasamadhi, din 1902.

2. Fortul Bombay, care ocupă locul în care a fost cons­truit „fortul englez”, astăzi reprezentând centrul comercial al metropolei. Este construit în arhitectura Victoriană și reprezintă moștenirea reminiscențelor europene ale orașului, fiind zona pietonală cea mai populară a turiștilor, înțesată cu magazine lângă magazine și buticuri de tot felul;

3. C.S.T. – Chhatrapari Shivaji Terminus, cunoscută sub numele de “Victoria Terminus”, Gara Centrală din Bombay, un splendid exemplu de Arhitectură Gotică, prin care circulă în fiecare zi o jumătate de milion de călători. Construită din 1880 are în mijloc un ornamental “turn cu ceas”, unul dintre cele mai frumoase din lume, astăzi sub patrimoniul UNESCO;

4. Muzeul Național C.S.M.V.S. – Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, fost “Prințul Wales Museum”. Acest palat, ridicat cu ocazia vizitei în Bombay, în anul 1909, a Prințului Wales, a fost construit tot de către George Wittet, ca de altfel Poșta Centrală și Curtea de Justiție, situate în aceeași zonă. Este Muzeul Național al Indiei de Vest, începând cu epocile preistorice, lemn, piatră, bronz, fier, continuând cu sculpturile realizate între secolele II și IX, existente în temple și construcții monumentale, obiecte de artă din fildeș și jad, machete, ornamente, pictura indiană, haremul și viața din harem, istoria monezilor și a plăților, înainte de apariția monezilor.

5. Mahatma Gandhi Memorial Museum se găsește dispus pe trei nivele, în casa în care a trăit la Bombay, în perioada 1917-1934, marele gânditor și luptător, care s-a jertfit și a plătit cu viața pentru indieni și pentru omenire. În colecție se află obiecte personale, uneltele de lucru și de printat, camera în care lucra, dormea și gândea, multe fotografii și machete din ceramică arsă, cu aspecte majore din viața sa, dar și ideile și maximele sale. Am mai vizitat Poarta Bisericii (Church Gate) sau “Poarta Crucii”, lângă care se află și Universitatea din Bombay, Sanjay Gandhi National Park (Borivali National Park), cu cele trei lacuri ale sale, dintre care două asigură parțial apa potabilă a metropolei, Grotele Kanheri, din inima parcului, populat și cu animale sălbatice, aici fiind amenajat chiar și un safari.

Este bine de știut că avioane charter fac curse către “Sanctuarul Național al Indiei”, TAJ MAHAL, uimitoarea reușită arhitectonică, a marilor construcții indo-islamice, “chintesența arhitecturii indiene”, care are la bază tulburătoarea poveste de dragoste dintre maharajahul Sah Jahan și frumoasa lui soție Mumtaz Mahal (perla palatului). El a transpus în marmură, printr-un “mausoleu sub formă de moschee”, toată durerea sa pentru care a adus din Persia, Turcia, Veneția, Samarkand și Bordeaux arhitecți, ingineri, sculptori, caligrafi etc. care împreună cu 20.000 de muncitori au lucrat o generație să realizeze acest minunat mausoleu.

memorial_museulpoarta_cruciihotelul_taj_mahal