Ocolul pământului în 120 de zile


India1_1India1_2

INCREDIBILA INDIE (I)

India este a doua țară din lume ca număr de populație, după China, cu o suprafață de 3.287.000 kmp și o populație de 1.173.000.000 locuitori, având o densitate de 357 locuitori/kmp. Din punct de vedere administrativ este împărțită în 28 de țări și 6 regiuni autonome,  fiecare având guvernul și autonomia sa; comun este doar primul ministru și președintele țării. Suprafața Indiei este de trei ori mai mică decât a Europei, iar populația acesteia reprezintă 1/6 din populația lumii… O statistică asupra populației lumii, cu privire la țările mari, pe care am făcut-o din curiozitate, arată că unul din șase locuitori ai globului este indian; unul din patru este chinez; unul din 20 este american; unul din 30 este brazilian; unul din 40 este rus; doar 1% din populația globului este francez, englez, german sau italian;  restul suntem noi, ceilalți…

Teritoriul Indiei are forma (aproximativă) a unui triunghi isoscel cu vârful în jos, sprijinindu-și baza pe Munții Himalaiy, în partea de nord; celelalte două laturi ale sale sunt scăldate de apele Oceanului Indian, prin Marea Arabiei, pe coasta de vest și Golful Bengal, pe coasta de est. Are ca vecini: Pakistanul, în partea de nord-vest, China și Nepal în nord, Bhutan, Bangladeș și Myanmar, în partea de est, iar la sud se învecinează cu Insula Ceylon-Sri Lanka. Ca suprafață, India este a șaptea țară din lume, având dispute de frontiere cu China și Pakistan.

După Alexandru Macedon, primii europeni care au venit aici au fost portughezii, în anul 1502, prin marele explorator Vasco da Gama, urmați de olandezi, în 1663 și de englezi, prin 1795, când o transformă în colonie. India devine independentă numai după cel de-al doilea război mondial.

„INCREDIBILA INDIE” este logo-ul turismului indian și face referire la extremele spectrului dintre cei foarte bogați și cei foarte săraci și asta o înțelegi numai văzând cu ochii tăi sărăcia, mizeria și înghesuiala din marile metropole, cum ar fi, spre exemplu, Bombay. Se remarcă și prin foarte multele și lungile festivaluri și sărbători religioase, de care se preocupă atât de mult, încât indienii nu mai au timp de curățenie și să muncească, deoarece trebuie să realizeze decorații și aranjamente, ceea ce mă face să le caracterizez obiceiul prin cuvintele: „gunoaie și decorațiuni”. Pe o parte a străzii vezi mlaștini, mormane de gunoaie și mizerie, iar pe cealaltă parte, în contrast, curățenie, ronduri de flori și palate, deși unele seamănă cu cele din comuna Buzescu din Teleormanul meu de baștină. Acum m-am convins că acolo unde sunt gunoaie și mizerie, iar administrația este dezinteresată, există și câini vagabonzi, și muște, și țânțari, și șobolani, și cerșetori, și… boli de fel și fel.

Am văzut o frizerie sub cerul liber: o oglindă agățată într-un cui pe un pom, iar în loc de scaun era un butuc pe care frizerul te invita să te așezi. Un taximetrist m-a condus la o frizerie curată, modernă, unde mai întâi te relaxează, îți făcea un masaj pe gât, pe cap și frunte și numai după aceea te tunde și te bărbierește, frizerul aflându-se într-o înaltă ținută. Prețul este 5 $ USA. Așa cum există și automobilul Mer­cedes S-classe lângă trăsura trasă de boul cu cocoașă, care are frâiele băgate prin nări. Dar să vă povestesc, dragi ci­titori,  și despre alte aspecte, bune și frumoase, văzute de mine, în această călătorie în jurul lumii, în incredibila Indie…

KOCHI, care se mai scrie și KOCHIN (se citește Kocii), este situat pe coasta de vest, în sudul Indiei, fiind capitala provinciei KOCHIN; face parte din statul KERALA. Orașul are o populație de trei milioane de locuitori, iar portul său, cu același nume, este al doilea mare port al Indiei, după Bombay. În Kochin, India are cea mai dezvoltată bază navală și, ca atare, o foarte bună industrie navală. Tot aici se mai găsește și cea mai mare Scoală de Marină din India și Colegiul Universitar de Tehnologie Marină – Mechanical Fitter. Aici a acostat, pentru prima dată, Vasco da Gama, în anul 1502, când India a devenit „colonie portugheză”.  Fortul Kochior este făcut de portughezi, iar lângă el se află „kilometrul 0” al orașului. În apropiere se găsește biserica Sfântul Francisc, în care a fost înmormântat marele explorator Vasco da Gama, osemintele fiindu-i strămutate în Portugalia în anul 1538. Biserica Sf. Francisc a fost vizitată de către majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Angliei pe data de 17 octombrie 1997. Am vizitat-o și noi, dar nu știu dacă va consemna cineva prezența noastă aici… Alte noutăți: pescarii chinezi sunt cei care au introdus pentru prima dată „scripetele” pentru ridicarea greutăților, încă din secolul al XIV-lea; Kochin este prima poartă a Indiei care a făcut legătura cu Europa, prin țările arabe, pentru „comerțul cu mirodenii”; aici există cea mai veche comunitate evreiască din India, de peste 10.000 de suflete, descendenți ai evreilor izgoniți din Portugalia în secolul al XVI-lea; aceștia dețin puterea comerțului cu mirodenii și poate, zic eu, și pe cea a apei minerale Borsec sau a Combinatului Siderurgic de la Galați. Obiectele de artizanat de aici sunt foarte ieftine, însă cel mai fascinant spectacol local este “dansul cobrelor”, pe care l-am imortalizat cu ajutorul aparatului de fotografiat.

Capitala statului KERALA este TRIVANDRUM, situat la sud de Kochi, tot pe coasta de vest, cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori.

India1_3India1_4