Numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 36,1% în noiembrie 2011, până la 83.000 de capete
Numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 36,1% în noiembrie 2011, comparativ cu luna precedentă, până la 83.000 de capete, iar producţia de carne a înregistrat un plus de 33,1 procente până la 14.029 tone, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis joi către Agerpres.
În unităţile industriale specializate, numărul bovinelor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 7,7%, respectiv cu 1,7%. În luna noiembrie 2011, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 16,9% din totalul sacrificărilor de bovine.
În ceea ce priveşte numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă, acestea au crescut cu 2,6%, respectiv cu 7,2%, până la 398.000 de capete. În luna noiembrie 2011, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 70,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 1,8%, respectiv cu 2,6%.
Potrivit INS, numărul total de ovine şi caprine sacrificate a scăzut cu 23,2% până la 284.000 capete, iar greutatea lor în carcasă a fost în scădere cu 26,2% (3.672 tone). Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 6,0% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă cu 5,6%, respectiv cu 1,8%. Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 4,0%, respectiv cu 2,9%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 85,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea lor în carcasă cu 2,7%, respectiv cu 3,2%.
Astfel, au fost sacrificate 18.958 păsări, greutatea în carcasă fiind de 30.597 tone. Comparativ cu noiembrie 2010, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 12,2%, respectiv cu 15,9%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,7%, respectiv cu 5,3%.
Numărul total de porcine sacrificate a scăzut cu 2,5%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 3,8%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 10,2%, respectiv cu 9,4%. De asemenea, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 15,0%, respectiv cu 15,5% în noiembrie 2011, comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Tăierile în unităţile industriale specializate au rămas constante la numărul de ovine şi caprine sacrificate şi au crescut cu 29,0% la greutatea lor în carcasă.
Numărul total al păsărilor sacrificate a rămas aproape constant, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 0,1%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 8,3%, respectiv cu 7,1%. În lunile analizate, greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări, prezintă uşoare oscilaţii.
În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2011, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate sau înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.