„Numai greva generală îi poate salva pe oamenii din sănătate!”


• crede cu tărie liderul UST Cartel ALFA, Ionel Vâncea
După cum vă anunțam și în edițiile noastre anterioare, săptămâna trecută, o bună parte din angajații Spitalul Județean de Urgență Vâlcea au recurs la o grevă spontană, nemulțumiți de termenii noii legi a salarizării din sănătate. În fața greviștilor s-a aflat Ionel Vâncea, liderul UST Cartel ALFA, care a susținut revendicările oamenilor Elenei Ploscaru, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară: renunţarea la creşterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de baza al angajatului) care determina o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunţarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menţinerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de baza şi gărzilor suplimentare în formă actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%.
„Eu cred că numai greva generală îi poate salva pe oamenii din sănătate! Mă refer, desigur, la cei care nu au fost luați în vedere la majorările de salariu din 1 martie. Am avut mai multe discuții cu ei și le-am spus că într-o astfel de situație în care se află cu banii, nu trebuie decât să oprească munca vreme de câteva zile ca să demonstreze cât de importanți sunt în viața spitalelor. Fără ei, nu se poate!”, sună concluzia lui Vâncea.
Între timp, Federația Solidaritatea Sanitară a lansat o consultare publică a salariaților din sistemul sanitar cu privire la Anexa 10 la Regulamentul de sporuri privind condițiile de muncă: „Scăderea sumelor aferente sporurilor pentru condiții de muncă (în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018) pentru medici și asistenții medicali poate fi compensată de faptul că acestora le cresc, totuși, salariile brute/nete ca urmare a creșterii salariului de bază brut de la 1 martie 2018? Cu alte cuvinte, ce contează mai mult pentru aceste categorii de personal: Faptul că vor beneficia de o creștere a salariilor brute/nete ca urmare a creșterii salariilor brute de bază, chiar dacă le scad sumele aferente sporurilor sau faptul că vor suferi o scădere a veniturilor brute/nete aferente sporurilor (în perioada 1 martie 31 decembrie 2018) raportat la nivelul actual al acestora.
Precizăm că aplicarea Anexei nr. 10 va avea ca efect o creștere diferită a salariilor brute/nete ale medicilor și asistenților medicali (raportat la nivelul actual al salariilor brute/nete), aplicându-se regula: creșterea salariilor brute/nete este invers proporțională cu mărimea sporului actual (exprimat ca sumă și ca procent); cu alte cuvinte, dacă sporul actual este mare, creșterea salariului brut/net (raportat la nivelul actual al salariului brut/net) este mai mică, din cauza diminuării sporurilor pentru condițiile de muncă (raportat la cuantumul lor actual).
Necesitatea acestei consultări este bazată pe efectul aversiunii față de pierdere: pierderile ne întristează de aproximativ 2,5 ori mai mult decât ne bucură câștigurile similare. Acest efect a fost descoperit de Daniel Kahneman și Amos Tversky, pentru această descoperire fiindu-le acordat premiul Nobel pentru economie în anul 2002.
Sunt dispuși medicii și asistenții medicali să accepte aplicarea principiului solidarității pe care-l transpune Anexa 10, acceptând corectarea erorilor legii salarizării pe seama scăderii sumelor aferente sporurilor la care au dreptul, pentru a salva de la diminuări ale salariilor brute/nete alte categorii de personal medico-sanitar și auxiliar sanitar?
Cu alte cuvinte, consultarea publică evaluează dacă medicii și asistenții medicali sunt de acord cu o diminuare a sumelor aferente sporurilor pentru condițiile de muncă (în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018), pentru a acorda mai mult altor categorii de personal medico-sanitar și auxiliar sanitar, diminuând sau eliminând efectul de scădere a salariilor brute/nete pe care-l au erorile legii de salarizare.
De asemenea, această consultare publică are la bază convingerea Federației „Solidaritatea Sanitară” că introducerea unor asemenea modificări nu se poate face fără consultarea publică a tuturor celor care ar suferi efectele Anexei nr. 10 la Regulamentul de sporuri!”