„Nu s-a schimbat nimic… Pădurile continuă să fie distruse”


• declară Grigore Răban, fost deputat de Vâlcea
Grigore Răban, fost deputat de Vâlcea, actualmente președinte Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Râmnicu Vâlcea, consideră că, după ani de zile, nu s-a schimbat nimic în bine în ceea ce privește protecția pădurilor. Pădurile continuă să sufere și, din păcate, suferă și oamenii: în cazul calamităților, nu mai există perdele de protecție. Da, este adevărat că se plantează anual puieți, dar eforturile sunt prea mici comparativ cu pagubele. Revenind la cel care a pus problema protecției fondului forestier în Parlament, precizăm că activitatea în domeniul silvic, în agricultură a demarat la Horezu, luând parte și la înființarea primelor CAP-uri (n.r. opt pe atunci, la Horezu).
„Sunt niște treburi care se repetă în ceea ce privește distrugerea pădurilor. Văd că problemele care se derulau în 95 s-au intensificat: vorbim de distrugeri masive ale pădurilor, fără milă față de viitor. Se fac pași mici, eforturi mărunte și, din păcate, interesate. Chiar cei care trebuie să lupte pentru protejarea fondului forestier nu o fac. Nu vorbesc doar de Vâlcea, unde probabil lucrurile stau binișor, deși am auzit că-n nordul județului e teroare. Se taie pădurile la greu și… nimic.
Fac un apel pentru salvarea pădurilor. Se vede și cum se schimbă climatul, zi de zi și asta din cauza nerespectării/lipsei de protecție a fondului forestier. Ne uităm doar la pârtii de schi? Ne interesează doar să ne dăm cu săniuța!? Cred că ne apropiem din ce în ce mai mult de Africa Centrală”, a declarat, pentru cotidianul nostru, Grigore Răban.
Redăm, mai jos, o parte din adresa înaintată de către conducerea Uniunii Forestierilor din România, în 1995, către deputatul Grigore Răban:
„În numele Uniunii Forestiere din România, vă solicităm insistent să interveniți cu toată autoritatea și prestigiul dumneavoastră pentru salvarea pădurilor României, supuse în ultimii cinci ani unor distrugeri fără precedent. …În ultimii 75 de ani, suprafața pădurilor noastre s-a redus de la 70% în 1921, la 26,7% în 1990, adică cu aproximativ 44%. …În ceea ce privește starea de degradare a pădurilor, ne situăm printre ultimele țări din Europa… Din experiența ultimilor cinci ani reiese că pădurarii singuri nu mai pot face față agresiunilor organizate adesea în grupuri de peste 10 persoane. De aceea, este nevoie de revizuirea legislației actuale, prin care să fie implicate direct și Jandarmeria, Poliția…”.