„Nu mă voi abate un milimetru de la lege, indiferent ce vor unii sau alții”


• declară prefectul Florian Marin, preocupat de alunecările de teren și groapa de gunoi de la Măldărești

Experiența din fruntea Poliției județene îl ajută, cu siguranță, pe Florian Marin să îndeplinească atribuțiile funcției de prefect. Până acum, în câteva luni, acesta s-a achitat bine de sarcinile care îi revin și a fost un bun mediator în problemele apărute la nivelul județului. Într-un dialog direct, Florian Marin prezintă care sunt preocupările sale și ale colegilor din Prefectură.
Județul Vâlcea este un județ greu, cu probleme adminis­trative?
– Vâlcea nu este un județ greu, dar nici ușor. Are câteva probleme specifice și am în vedere, în primul rând, alunecările de teren. Mai sunt probleme din trecut, care au rămas nerezolvate, cum ar fi groa­pa de gunoi de la Măldărești, lo­cu­ințele de la Ocnele Mari și relația oamenilor cu cei de la Convers­min, exploatarea de la cariera Bistrița. Curățenia în județ, mai ales de-a lungul DN 7, dar și a DN 64 și DN 67, a fost neglijată, iar acest aspect mă preocupă. Am dispus câteva verificări pe cele trei drumuri și sunt porțiuni unde nu s-a făcut curățenie, de aceea am apelat la implicarea domnilor pri­mari să-i pună la muncă pe cei care primesc ajutoare sociale nemeritat, în opinia mea. Dacă nu va exista înțelegere, voi apela la mijloace legale de sancționare, potrivit legii.
Vă rog să insistați asupra situației gropii de gunoi de la Măldărești.
– Este clar că în data de 17 iulie, această groapă se va în­chide. Trebuiau să fie amenajate, deja, gropi de gunoi temporare, care să aibă o perioadă de func­ționare de până la trei ani de zile. Nu există aceste gropi, așa că ope­ratorii de salubritate vor fi obli­gați să transporte gunoiul la alte gropi de gunoi, în alte județe.
În comisiile de dialog social, care sunt principalele probleme apărute?
– Revin puțin la problema celor care primesc ajutoare sociale și, într-o măsură însemnată, le pri­mesc fără a desfășura acea muncă în folosul comunității, de salubrizare. Nu este corect acest fapt și nu cred că este, în vreun fel, rușinos pentru acești oameni să presteze astfel de activități. Tre­buie să existe și voință din partea primarilor în acest sens. Cele mai multe probleme sunt legate de domeniul sănătății, a modului în care se realizează actul medical. S-a cerut înființarea unui centru de permanență în Râmnic, s-au făcut demersuri, Primăria a găsit o lo­ca­ție, dar ne lovim de lipsa de interes a medicilor de familie. Un ase­me­nea centru ar putea degreva foarte mult activitatea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, unde ajung mulți cetățeni cu afecțiuni minore. Un medic, oricât de bine pregătit ar fi și oricât de mult și-ar dori, nu poate rezolva zeci sau sute de cazuri în 8 sau 12 ore… De-aici apare și aglomerația la Urgențe, apare și nemulțumirea oamenilor.
Au apărut probleme și-n domeniul învățământului…
– Da, mai ales în ceea ce pri­vește Grădinița nr. 7 sau posibila desființare a Liceului Oltchim. Cel puțin în anul școlar următor, aceas­tă unitate de învățământ nu va fi desființată. Cred, totuși, că este o percepție greșită din partea liderului de sindicat, care are im­presia, cred, că aici, la Prefectură, este un prim-secretar care bate cu pumnul în masă. Nu e așa! Dacă hotărârile de consiliu local sunt luate cu respectarea legii, nu ai cum să faci altfel. Zilele trecute am primit un material de la sindicatul din învățământ, care conținea ter­meni la limita decenței între ins­ti­tuții și multe ironii… Și dum­neal­or, și alții trebuie să înțeleagă că nu mă voi abate un milimetru de la lege.
Mai apar solicitări legate de Comisia județeană de fond funciar?
– Destul de puține, par să se fi rezolvat. O problemă cu care noi ne confruntăm sunt audiențele, pentru că sunt câteva persoane care vin săptămână de săptă­mâ­nă, cu aceleași doleanțe, care nu au legătură cu activitatea Prefec­turii. Sunt unii pe care-i știu încă de pe vremea când eram în fruntea Inspectoratului Județean de Poli­ție, cu aceleași probleme de atunci.
Care este relația cu administrațiile publice locale, cu Consiliul Județean?
– Relația este, în general bună, dar sunt unii primari care privesc cu un fel de detașare, de dezin­teres, relația cu Instituția Prefec­tului.
Revenind la problema alunecărilor de teren, care sunt zonele cu risc din Vâlcea?
– În primul rând, la Alunu situația s-a stabilizat, halda de steril nu mai avansează. A rămas în aer, pentru moment, problema despăgubirilor pentru cei ale căror gospodării au fost afectate. Încer­căm o rezolvare printr-o hotărâre de guvern, cât mai repede, pentru că toamna se apropie și nu aș vrea ca acei oameni să ajungă să-și caute drepturile la Prefectură. În comunele Golești, Nicolae Bălcescu și Stoilești mai sunt probleme, dar adevărul este că județul, în general, are potențial de alunecări de teren.
Are prefectul județului pârghii pentru a se implica pe platforma chimică?
– Din păcate, în mod direct nu! Suntem preocupați de problemele sociale care sunt acolo, dar nu ne putem implica în procedurile economice care se derulează pe platforma chimică.