„Nu cred că voi trăi să văd că toată munca depusă va fi luată de ape”


• declară primarul Ion Sandu, referitor la investiția contestată de mulți: „insula Posada”
Primarul comunei Perișani, Ion Sandu, se poate mândri că, de la finele anului 2015, la intrarea în localitate se află două obiective turistice, istorice, importante: „insula Posada” și Centrul de Informare Turistică. Pentru cei care încă nu cunosc istoria acestor două obiective, precizăm că, în 2014, în locul unde astăzi se află acestea, era prundul unei albii de râu, plin cu bolovani. În acel an, edilul Ion Sandu, alături de specialiștii din primărie, a început să lucreze la proiectul de amenajare a acelei zone, iar la finele anului 2015, tronau „insula Posada” și Centrul de Informare Turistică. A fost amenajat obiectul ce avea forma unei corăbii, pe care, în acest moment, se află clădirea de unde se pot obține informații legate de vizitarea obiectivelor turistice, istorice din zonă, dar sunt amenajați și trovanți, vârfuri de sulițe, pietre cu diferite forme realizate de om etc. Pentru a trezi interesul turiștilor, pentru a face localitatea și mai cunoscută, alesul local din Perișani, Ion Sandu, ajutat de un localnic, a realizat un filmuleț, postat pe youtube ce prezintă zona amintită: „insula Posada”, alături de Statuia lui Basarab I.
„În anul 2014, locul unde astăzi este insula Posada și Centrul de Informare turistică era prundul unei albii de râu, plin cu bolovani; câte comentarii critice primeam atunci spunându-se că investiția banilor europeni va fi luată la prima viitură de ape. Era vorba de două aspecte: prostie și răutate. Când ești prost, nu-ți dai seama că nu ai și dreptate. Tot ce se vede în filmarea postată pe youtube este invenția minții mele; nu cred că voi trăi să văd că toată munca depusă și banii cheltuiți în acest loc vor fi luate de ape. Cred că nici nepoții mei nu vor vedea acest lucru. Până atunci, rămâne un obiectiv inedit de vizitat de toți turiștii care trec prin zonă”, precizează primarul Ion Sandu.
Amenajarea „corabiei” a fost realizată din bugetul local al Primăriei Perișani; doar Centrul de Informare Turistică a beneficiat de finanțare europeană. Cu câțiva ani înainte, în zonă fusese ridicată statului domnitorului Basarab I, iar amenajarea „insulei” nici nu putea avea loc în alt spațiu. Ca și semnificații, „insula Posada” reprezintă, așa cum specifică și Cronica de la Viena, lupta de la Posada, ce a avut loc într-o strâmtoare în formă de corabie. În al doilea rând, reprezintă rezistența la viiturile de apă.
Ar mai fi multe de spus, dar lăsăm pe altă dată, într-un alt material, mai ales că și autoritățile publice locale din Perișani mai au planuri mari legate de acea zonă.