„Nu am fost niciodată străin de problemele fondului forestier”


• susține Grigore Răban, președinte CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea

Gestionarea fondului forestier va fi tema supusă dezbaterii în următoarea ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Vârstnicilor. Șe­dința va avea loc pe data de 28 ianuarie, la sediul Instituției Prefectului, cu începere de la ora 11.00. Șeful pensionarilor vâlceni, Gri­gore Răban, s-a implicat, de-a lungul anilor, în toate comisiile ce făceau referire la paza fondului forestier. Aflăm mai jos, într-un scurt interviu, de implicațiile preșe­din­telui CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea în tot ce înseamnă fondul forestier al județului și nu numai:

– Domnule Grigore Răban, ca depu­tat, pot spune că nu ați ratat nicio șe­dință, nicio întrunire legată de proble­mele fondului forestier, capitol destul de vast ce nu poate fi tratat așa, în două, trei fraze…

Nu am fost indiferent la toate aceste treburi nici când eram deputat și nici acum. Am făcut parte din mai multe comisii ce aveau ca țintă fondul forestier. Dar, așa cum dumneavoastră spuneți, sunt multe de declarat aici. Ca deputat fiind, în anul 1994, am fost propus, alături de alți colegi, să fac parte din Comisia de mediere constituită pentru soluționarea textelor adoptate în re­dac­tări diferite de către cele două camere ale Parlamentului, la proiectul de lege pri­vind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă ce va fi recoltată în acea peri­oadă. Alături de mine, la acea vreme, au fost deputații: Anatolie Costin din grupul par­lamentar PDSR, Constantin Enache – grupul parlamentar PDSR, Sergiu George Rizescu – grup parlamentar PNȚCD și PER, Mihai Chiriac – grup parlamentar PD (FSN), Nicolae Octavian Dărămuș – grup parlamentar PUNR, Raymond Luca – grup parlamentar Liberal. 

– Ca și-n prezent, au fost oameni ce s-au arătat interesați de soarta pădurilor și tot ce reprezintă fondul forestier, agri­col. Dați-ne exemple de câteva per­soane care au apelat la dumneavoastră pentru a face interpelări în Parlament.

În anul 1995, am primit o adresă din partea prof.dr.ing. Gh. I. Mihai, președinte Consiliul Central, Uniunea Forestierilor din România. Acesta, în numele instituției pe care o reprezenta, solicita să intervin cu toată autoritatea în salvarea pădurilor Ro­mâ­niei supuse în ultimii cinci ani unor distru­geri fără precedent, așa cum se arăta și-n cerere. Și, pe larg, în adresa respec­tivă, mi se prezentau mai multe aspecte. De asemenea, pe data de 25 septembrie 1995, am intrat în posesia unei alte adrese, de data aceasta din partea ing. Ion Cîlea, director general Direcția Gene­rală pentru Agricultură și Alimentație Vâlcea. Mi se solicita susținerea necesității pășunatului în păduri, precum și recoltarea ciupercilor și fructelor de pădure. 

– Lucrurile s-au concretizat și, la finele anului 1995, ați susținut toate aceste aspecte ce țin de fondul forestier, lucru publicat, de altfel, și-n Monitorul Oficial, din acea vreme.

Într-adevăr, am susținut toate aceste cauze și intervenția mea apare publicată în Monitorul Oficial din 14 decembrie 1995. Redau un citat de la acea intervenție: „…împăduririle abuzive ce s-au făcut după 1962, anul cooperativizării, din motive lesne de înțeles, au determinat pe cei în drept, inclusiv fostul Minister al Economiei Forestiere, ca, prin Ordinul nr. 411/1966… să prevadă…«executarea lucrărilor de îm­pădurire este permisă numai pe terenurile din fondul forestier prinse în amenaja­men­tele silvice, a căror situație juridică, sub as­pec­tul proprietății de stat și administrării ope­rative de către întreprinderile de stat pentru economia forestieră, este incontes­tabilă». De asemenea, Legea nr. 8, legea pajiștilor din 1974, prevede soluționarea pa­jiș­tilor incluse nejustificat în amenaja­mentele silvice. Nici această acțiune nu a fost terminată… În cele din urmă, în anul 1996, primesc și răspuns la aceste pro­ble­me din partea secretarului pentru relația cu Parlamentul, Alexandru Konya Hamar. În fine, sunt multe de spus la acest capitol, dar din cele menționate, se atestă că nu am fost străin de problemele fondului forestier, m-am implicat și am fost activ în Parlament.