Noua versiune a Ghidului solicitantului pentru Măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri


Ministerul Agriculturii și Agenția de Finanțări pentru Investițiile Rurale (AFIR) au lansat versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR),  cu o alocare financiară de 170 milioane euro. În acest sens, am luat legătura cu conducerea AFIR Vâlcea, pentru mai multe detalii:
Doamnă director Alina Păunoiu (foto), pentru cine este gândit, la modul concret, acest sprijin?
Solicitanți eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt: tânărul fermier în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, precum și persoana juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
Ce înseamnă, de fapt, tânăr fermier?
Conform art. 2 din R(UE) nr. 1305/ 2013, (1) „tânăr fermier” înseamnă o persoana cu vârsta de până la 40 de ani (inclusiv cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Ce condiții trebuie îndeplinite cu ferma?
Exploatația trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă o dimensiune economică între 12.000 – 50.000 SO; să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică și să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA. În plus, exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare și la ANSVSA în Registrul Exploatațiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Aici, avem și o mențiune: tânărul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie să dețină acțiuni în alte societăți care desfășoară activități agricole sau în alte forme de organizare constituite conform OUG 44/2008, cu excepția cooperativelor agricole și grupurilor de producători. Un tânăr fermier poate face parte dintr-o cooperativă agricolă sau un grup de producători, sau să se înscrie ulterior instalării într-o astfel de formă de asociere, cu condiția menținerii statutului de șef al exploatației agricole. Vreau să adaug că este permisă accesarea submăsurii non-agricole 6.2 / 6.4 în același timp cu submăsura 6.1, dar prin Cereri de Finanțare diferite.
Ce presupune instalarea tinerilor la sate?
Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de șefi/ manageri ai unei exploatații agricole, pentru prima dată. Transferul exploatației se realizează prin intermediul documentelor de proprietate și/sau arendă și/ sau concesionare. Exploatația agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 12.000 și 50.000 SO produce în principal produse agricole vegetale și/sau animale (materie primă) pentru consum uman și hrana animalelor. În dimensiunea economică a exploatației agricole, culturile și animalele care asigură consumul uman și hrana animalelor trebuie să reprezinte peste 75% din total SO, atât în anul 0 (conform definiției din prezentul Ghid al Solicitantului) cât și la solicitarea acordării celei de a doua tranșe de plată (pe toata perioada de implementare și monitorizare a proiectului).
Pentru a putea beneficia de fonduri nerambursabile, tânărul fermier trebuie să se afle în proces de instalare într-o exploatație agricolă care are dimensiunea de minimum 12.000 SO (dimensiune minimă atinsă la momentul depunerii Cererii de Finanțare și nu constituie creare de condiții artificiale consolidarea exploatației înainte de depunerea Cererii de Finanțare), iar înregistrarea pentru prima dată a microîntreprinderii/întreprinderii mici, sau pentru prima dată a unui cod CAEN agricol în cadrul întreprinderii deja existente prin care solicită sprijin, trebuie să aibă loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanțare la AFIR. Calculul SO se realizează pe baza coeficienților din Cererea de Finanțare, conform tabelului de SO, anexat la Ghidul Solicitantului.
Tinerii care solicită finanțare prin intermediul microîntreprinderii/întreprinderii mici înființate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanțare, sunt eligibili cu condiția să nu fi înscris niciodată o exploatație agricolă la APIA și/sau Registrul Exploatației de la ANSVSA/DSVSA și să nu fi avut niciodată înregistrat un cod CAEN cu profil agricol, decât în intervalul de maximum 24 de luni, înaintea depunerii Cererii de Finanțare, în care este obligatorie înregistrarea codului CAEN agricol și înscrierea exploatației agricole la APIA și/sau Registrul Exploatației de la ANSVSA/DSVSA.
Să revenim la condiții…
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 6.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici; deține o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 SO (valoare producție standard conform ultimului calcul valabil la momentul depunerii Cererii de Finanțare); deține competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre condițiile care vor fi dezvoltate în secțiunea dedicată formării profesionale la prezentul Ghid; prezintă un Plan de Afaceri viabil pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației agricole pentru care solicită sprijin prin intermediul acestei submăsuri; beneficiarul își va stabili domiciliul și sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploatația, și locul de muncă, în cazul în care este încadrat într-o activitate salarizată, în aceeași UAT sau zona limitrofă a UAT în care este înregistrată exploatația vizată pentru sprijin, până la momentul demarării implementării Planului de Afaceri, aceasta fiind o precondiție a gestionării eficiente a Planului de Afaceri – în cazul în care această condiție nu este îndeplinită la momentul depunerii cererii de finanțare; implementarea (demararea) Planului de Afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului; solicitantul se angajează să devină fermier activ (conform art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/ 2013) în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării; înaintea solicitării celei de-a două tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată (cerință va fi verificată în momentul finalizării implementării Planului de Afaceri); în cazul în care exploatația agricolă vizează creșterea animalelor și condiția referitoare la existența platformei de gunoi de grajd nu este îndeplinită la momentul depunerii Cererii de Finanțare, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu și a legislației aplicabile (cerința va fi verificată la momentul finalizării implementării Planului de Afaceri) sau adaptări ale platformelor deja existente.
Ne puteți da mai multe amănunte despre acest Plan?
În cazul în care exploatația agricolă vizează creșterea animalelor și condiția referitoare la existența platformei de gunoi de grajd nu este îndeplinită la momentul depunerii Cererii de Finanțare, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu și a legislației aplicabile (cerința va fi verificată la momentul finalizării implementării Planului de Afaceri) sau adaptări ale platformelor deja existente.
Solicitanții acestei submăsuri care dețin exploatații zootehnice/ mixte și care fac parte dintr-o asociație/ cooperativă care are concesionate/ închiriate suprafețe agricole reprezentând pajiști, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 619/06.04.2015, vor ține cont în elaborarea Planului de Afaceri de toate angajamentele luate ca urmare a aderării la acea asociație/ cooperativa și vor prezenta în cadrul acestuia, în secțiunea dedicată fluxului tehnologic, detaliile privind modalitatea de creștere a animalelor atât în perimetrul gospodăriei, cât și în afara acesteia, având în vedere că o perioadă importantă de timp animalele nu se regăsesc în exploatația solicitantului/adăposturile din gospodărie. În cadrul Planului de Afaceri trebuie demonstrată sustenabilitatea și viabilitatea activității pentru care se solicită sprijin (inclusiv obținerea producției de către fermier și comercializarea acesteia și în perioada de pășunat). Atât în Planul de Afaceri cât și în cadrul Cererii de Finanțare trebuie menționate codurile ANSVSA (al solicitantului și asociației/cooperativei) în vederea verificării transferului animalelor.
Reamintesc aici că sunt eligibili solicitanții care au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți la data depunerii Cererii de Finanțare și au absolvit minimum 8 clase, dar trebuie de asemenea, și să dețină competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții: studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară sau formare profesională prin studii/ curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională sau competențe în domeniul agricol / veterinar/economie agrară dobândite prin participarea la programe de instruire/inițiere/specializare care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuți de către ANC și presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională (sub 80 de ore) sau recunoașterea de către un centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale autorizat ANC a competențelor dobândite ca urmare a experienței profesionale sau angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maximum 33 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului.
Solicitantul nu va reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea Cererii de Finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a proiectului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor, marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nici o situație, sub pragul minim de 12.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate.
Ultima rugăminte: repetați, vă rog, care este valoarea sprijinului!
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de 50.000 de euro pentru exploatațiile intre 30.000 S.O. și 50.000 SO și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de Finanțare și de 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.