Noi standarde pentru întreprinzătorii vâlceni


cci_sediuContinuăm să publicăm şi în ediţia noastră de azi standardele noi pe care Camera de Comerţ şi Industrie le pune la dispoziţia mediului de afaceri local pentru armonizarea la legislaţia europeană.

Astfel, SR CEN/TS 54-14:2011, Sisteme de detectare şi de alarmă la incendiu. Partea 14: Ghid de aplicare pentru planificare, proiectare, ins­talare, punere în funcţiune, utilizare şi între­ţinere este un document european constituie un ghid de aplicare pentru realizarea sistemelor auto­mate de detectare şi/sau de alarmă la in­cendiu din interiorul şi din jurul clădirilor. Speci­fi­caţia tehnică tratează planificarea, proiectarea, instalarea, punerea în funcţiune, utilizarea şi întreţinerea acestor sisteme.

Ghidul de aplicare se referă la sistemele care au drept scop protejarea vieţii şi/sau a bunurilor. Acest ghid de aplicare se referă la sisteme având cel puţin un detector de incendiu. Aceste sisteme sunt în măsură să furnizeze semnale pentru activarea în caz de incendiu a unor dispozitive auxiliare (ca de exemplu sisteme fixe de luptă împotriva incendiilor) şi a altor acţiuni şi măsuri preventive (precum oprirea unor agregate), însă nu tratează explicit aceste dispozitive şi echipamente.

Ghidul nu se referă la sisteme care combină funcţiile de alarmare la incendiu cu alte funcţii ne­legate de incendiu. De asemenea, nu include reco­­mandări privind condiţiile în care este sau nu este necesară instalarea unor sisteme de detectare şi/sau alarmă la incendiu în anumite obiective.

Specificaţia tehnică cuprinde îndrumări pri­vind: evaluarea (stabilirea domeniului de supra­ve­ghere, a gradului de acoperire: totală, parţială, numai a căilor de evacuare, locală, prezenţa bri­găzii de pompieri etc.); planificarea şi proiec­ta­rea (cerinţe privind echipamentele conectate la sis­tem, proiectarea sistemului, zonele de detectare şi de alarmare, alegerea detectoarelor şi a declanşatoarelor manuale, amplasarea şi distanţele relative pentru detectoare şi declan­şa­toare manuale, sistemele şi dispozitivele de alar­mare, control şi semnalizare, sursele de ali­men­tare, protecţia împotriva perturbaţiilor electro­mag­netice şi alte echipamente sau cabluri şi co­nexiuni; instalarea (amplasarea echipamentelor, instalarea cablurilor); punerea în funcţiune şi verificarea; certificările de terţă parte; inspecţia periodică efectuată de un organism de certifi­care; calificările necesare; utilizarea sistemului; întreţinerea (inspecţie şi service, reparaţii şi mo­dificări, operaţii speciale de service, componente de rezervă); modificările sau extinderile unui sis­tem instalat; aplicaţii în condiţii speciale de risc.

De asemenea, Anexa A cuprinde recoman­dări specifice, Anexa B cuprinde recomandări privind alarmele false, Anexa D cuprinde lista de încărcare calorică pentru diferite tipuri de cabluri, iar Anexa C cuprinde modele pentru tipuri de documente (modele de certificate de proiectare, de instalare, de punere în funcţiune, de recepţie şi un model pentru registrul de control al sistemului).

Totodată, SR 13510:2006/A1:2012, Beton. Partea 1: Specificaţie, performanţă, producţie şi con­­formitate. Document naţional de aplicare a SR EN 206-1 reprezintă un amendament care aduce modificări standardului de bază SR 13510:2006. Modificările se referă la paragrafele 7.2, 9.6.1 şi 10.1 şi la eliminarea anexei N.  Amendamentul se utilizează împreună cu SR 13510:2006 care reprezintă documentul naţional de aplicare a standardului european SR EN 206-1:2002 Beton. Partea 1: Specificaţie, perfor­manţă, producţie şi conformitate, pe teritoriul României.

Standardul SR 13510 completează regulile şi informaţiile cuprinse în SR EN 206-1:2002 şi aceste completări se aplica numai pe teritoriul României. Ele cuprind cerinţele normative com­ple­mentare ale standardului EN 206-1 care tre­buie implementate la nivel naţional precum şi ce­rinţele stabilite în funcţie de experienţa româ­nească în ceea ce priveşte aspectele ce nu sunt tratate în SR EN 206-1.

Standardul SR 13510 se aplică tipurilor de betoane prevăzute în standardul SR EN 206-1, betoanelor destinate structurilor turnate în sit, structurilor prefabricate, elementelor de struc­tură prefabricate pentru clădiri şi structuri de geniu civil. Acest standard se aplică, de aseme­nea, betoanelor autocompactante şi betoanelor cu agregate din beton reciclat, cu condiţia ca aptitudinea de utilizare a acestor agregate sa fie verificată şi controlată având în vedere criteriile aplicate agregatelor naturale.

Standardele pot fi achiziţionate pe hârtie sau în format electronic (CD) de la sediul Camerei de comerţ şi Industrie Vâlcea.