Noi dezvăluiri despre cum vrea statul să privatizeze Oltchimul: Fără datorii și fără contracte


Site-ul News.ro continuă seria de publicare a documentelor prin care dezvăluie modul cum statul român intenționează să vândă Oltchim. După ce în edițiile anterioare, s-a referit la numărul de angajați și pierderile pe 2016, News.ro notează acum: „Companiile care vor cumpăra activele Oltchim nu preiau datoriile combinatului în cadrul tranzacţiei, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, şi de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRKL, intrat în posesia News.ro. Documentul, menit să fie transmis investitorilor interesaţi de preluarea activelor scoase la vânzare, le prezintă acestora condiţiile în care se va realiza tranzacţia”.
„Datoriile vânzătorului, inclusiv obligaţiile potenţiale legate de protecţia mediului, rămân în sarcina vânzătorului. Niciun contract existent nu va fi transferat, dar, în cazul în care cumpărătorul consideră că este în interesul său, anumite contracte pot fi încheiate din nou de către cumpărător şi cealaltă parte contractantă. Oltchim îşi exprimă, totuşi, disponibilitatea de a ajuta discuţiile pentru preluarea unor contracte”, arată documentul.
Companiile care preiau activele scoase la vânzare ale Oltchim nu au, de asemenea, niciun fel de obligaţii legate de angajaţi. „Nu există nicio obligaţie contractuală de a prelua angajaţii împreună cu activele”, mai arată documentul realizat de consultant şi de administratorul judiciar al Oltchim, conform News.ro.

Avertismentul unui fost ministru al Economiei
„Oltchim riscă să ajungă la fier vechi!”

Combinatul chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea este în pericol de a ajunge la fier vechi, susține fostul ministru al Economiei, Constantin Niță (foto), potrivit Mediafax.
„Îmi pare bine să aud că anul 2016 se va încheia cu un profit net de aproximativ 5 milioane de euro (n.r. – pentru Oltchim). În acelaşi timp, din păcate, se pare că procesul de privatizare va continua pe sistemul împărţirii patrimoniului pe bucăţi care vor fi vândute ca atare. Mare greşeală! Sper ca noul Guvern să nu aprobe o asemenea procedură de vânzare pe bucăţi”, a scris Constantin Niţă, pe blogul său.
În opinia lui, platforma Oltchim funcţionează ca un întreg şi trebuie să rămână ca atare. „Nu ne obligă nimeni să o privatizăm cu orice preţ. Compania trebuie listată la Bursă prin majorare de capital, iar sumele obţinute pot fi investite în retehnologizarea unor secţii/sectoare de producţie. Nu este posibil ca, la procesul de privatizare, să participe firme care se ocupă de tăierea fierului vechi”.
În fine, Constantin Niţă consideră că noul ministrul al Economiei „trebuie să se implice foarte serios pentru a încerca salvarea Oltchim şi păstrarea locurilor de muncă de aici”.