Noaptea Muzeelor vine la Vâlcea cu o ploaie de expoziții


• 16 mai aduce pentru vâlceni evenimente culturale cu adevărat deosebite
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat în acest an la cea de-a unsprezecea ediţie

Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor sunt principalii susținători ai Nopții Europene a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. De 11 ani, publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme, nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc. Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, membre sau încă neafiliate la organizație. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural. Despre ce este vorba? În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară, o investiție sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate.
La Vâlcea, oferta Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” include:
• la Muzeul de Istorie, expoziția „Necropola din Epoca Bronzului de la Sebeș”, organizată în colaborare cu Muzeul Unirii din Alba Iulia, expoziția „Arme albe și de foc din Colecția Muzeului Brukenthal”, organizată împreună cu vecinii din nord dar și expoziția de fotografie „Floare de colț”.
• la Muzeul de Artă, în galeria SUB-SOL, expoziția „Artiști plastici vâlceni de ieri și azi”, expoziția de pictură „Împliniri” de Theodora Scurtu și Petti Velici, expoziția de pictură „Dialog” Carina și Dan Rusu.
În plus, în funcție devreme, organizatorii au pus la cale și o video-proiecție în aer liber a mai multor filme documentare.