Nemulțumiri… nemulțumiri… nemulţumiri…


Începem prin a face o scurtă trecere în revistă a promisiunilor făcute de alianța de la putere, pentru a îndrepta greşelile, abuzurile şi ilegalităţile guvernării anterioare faţă de sistemul educaţional românesc, promisiuni salutate de tot personalul din învăţământ. Ne referim aici, în principal, la: modificarea Legii educaţiei naţionale și a Legii dialogului social; aprobarea Legii privind salarizarea personalului din învăţământ; debirocratizarea actului educațional; depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar; deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare și nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat; executarea sentințelor judecătorești având ca obiect plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ; organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control de la nivelul unităților de învățământ și inspectoratelor școlare; aprobarea Codului de etică din învățământului preuniversitar, a Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiții periculoase sau vătămătoare personalului din sistemul de învățământ; aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (acte cu caracter normativ obligatorii pentru funcționarea în condiții de legalitate a sistemului); reglementarea organizării și funcționării campusurilor preuniversitare de stat și finalizarea celor în construcție; formarea continuă și instruirea periodică a personalului didactic auxiliar; soluționarea problemelor personalului nedidactic; alocarea sumelor necesare desfășurării procesului de învățământ în condiții de normalitate și calitate, fără contribuția financiară a părinților și a cadrelor didactice.  La acestea se adaugă multe alte probleme, pe care organizaţia noastră le-a adus – alături de cele de mai sus – în permanenţă, în atenţia Ministerului Educației Naționale, în speranţa că ele vor fi soluţionate. Contrar aşteptărilor noastre, aproape nici una dintre promisiunile făcute nu şi-a găsit soluţionarea. Negocierile privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale sunt, în prezent, blocate şi nu există nici o planificare reală a reluării lor; dialogul social există numai la nivel declarativ; se creează comisii care nu lucrează; problemele puse în discuția comisiei paritare sunt amânate pe termen nedefinit, iar puținele hotărâri adoptate nu sunt transmise în teritoriu etc.

 

În plus față de cele de mai sus, anul 2014 a început „cu stângul”

 

Și în județul Vâlcea, executarea sentinţelor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ s-a tot amânat, ultimul termen avansat fiind anul 2018 – conform O.U.G. nr. 103/2013! Însă, în anul 2014 nu există fonduri suficiente pentru a se plăti întreaga sumă cuvenită membrilor noștri de sindicat. Astfel,în judeţul nostru, dintr-un total de 29.374 mii lei solicitați pentru acoperirea tranșelor din diferențele salariale dispuse prin hotărâri judecătorești, se primesc doar 19.334 mii lei, ce urmează a fi achitați în patru tranşe. În plus, există o restanță din anul 2013 de 1.315 mii lei. Asta în condiţiile în care guvernul a promis  că achită integral sumele datorate, existând și o ordonanță de guvern în acest sens. Prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3041/29.01.2014, a fost aprobat numărul de posturi în învățământul preuniversitar de stat finanțat din bugetele consiliilor locale și din bugetele consiliilor județene, din sume defalcate din TVA, pentru anul școlar 2014-2015. În aplicarea acestuia, a fost emisă adresa ministerului nr. 28239/04.02.2014, din care rezultă că, începând cu data de 1 septembrie 2014, pentru judeţul Vâlcea, numărul de posturi din învățământul preuniversitar finanțat din bugetul consiliului județean și din bugetele consiliilor locale, din sume defalcate de TVA, se reduce cu 206 norme/posturi faţă de anul școlar 2013-2014. Suntem nemulţumiţi şi faţă de măsura luată prin aplicarea  în unitățile de învățământ a notelor din anexele 4 și 5 la Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pentru anul 2014, potrivit cărora la unitățile care nu se încadrează în bugetul aprobat, degre­vările parțiale de post/normă prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011 se reduc până la maxim 4 ore. Cu alte cuvinte, directorii din majoritatea unităţilor vor trece la norma obligatorie de 14 ore/săptămână. Această măsură va afecta grav procesul instructiv educativ prin componenţa sa managerială. Directorul unităţii de învățământ nu mai are timp fizic să se ocupe de bunul mers al activităţilor din școală. Măsura afectează calitatea învățământului atât în mediu urban, unde, de regulă, școlile sunt foarte mari, cât şi în mediu rural, unde pe lângă o școală cu personalitate juridică, funcţionează multe structuri (grădinițe, școli primare s.a.). Am arătat în discuţiile noastre cu domnul ministru Remus Pricopie – că sumele alocate prin metoda finanţării per elev sunt insuficiente, incorect calculate şi că trebuie revizuite sau, cel mai corect, să se renunţe la această metodă de calcul al bugetului unei scoli. Nu în ultimul rând, ne exprimăm indignarea faţă de măsurile luate cu secretarii şi contabilii unităţilor de învăţământ, măsuri care au dus la diminuarea veniturilor încasate lunar de aceştia, dar şi măsuri care măresc volumul de muncă şi răspunderea lor faţă de activitatea depusă. Aceştia sunt supuşi aproape zilnic unui stres inimaginabil.

Pentru toate aceste motive, Biroul Executiv al Federației Sindicatelor din Educaţia „Spiru Haret” a solicitat o întâlnire cu domnul ministru Remus Pricopie care va avea loc sâmbătă, 15 februarie, la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din capitală. Este posibil ca nemulţumirile noastre să ducă la forme radicale de protest pe care nu le dorim, în acest moment.

preşedinte S.P.I.P – Vâlcea,

vicepreşedinte F.S.E. „Spiru Haret”,

prof. Florin Popa