Muzeul de Istorie Vâlcea vă propune: LINGURĂ DIN LUT de peste 5.000 ani


Exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie Vâlcea este o lingură din lut, folosită posibil pentru turnat metale. Aceasta are numărul de inventar B147 și face parte din colecția Bronz. A fost descoperită în anul 1978, în situl de epoca bronzului aparținând culturii Verbicioara.
Descrierea piesei: realizată din lut modelat cu mâna, pastă fină, ardere oxidantă. Corp semisferic concav, prevăzut cu un mâner cilindric perforat. Culoare brun-cărămizie; prezintă urme de ardere secundară. Dimensiuni: L: 9,3 cm; L mâner: 4 cm ; Ø mare: 5 x 4,8 cm; Ø mâner: 1,3 cm; Ø orificiu: 0,3 cm.
Dumitru Berciu identifică în 1949 o nouă cultură stabilind trăsăturile definitorii ale acesteia. În cercetările din anii 1949-1951, 1955 şi 1957 de la Verbicioara, s-a descoperit un nivel de epoca bronzului, denumit la început Verbicioara III şi apoi doar Verbicioara pentru a nu se face confuzii privind fazele sale de dezvoltare.
între 1958-1960, cercetările de la Vlădeşti, județul Vâlcea, dovedeau pentru prima dată că purtătorii culturii Verbicioara se extinseseră şi în acest judeţ. Aceste cercetări sistematice efectuate de D. Berciu, P. Roman şi P. Purcărescu au dus la descoperirea unei aşezări Verbicioara, cu două nivele de locuire, valoroasă pentru evoluţia culturii Verbicioara în ultimele două faze.
Punctul „Cetăţuia”. Într-un mormânt descoperit în oraş, s-au găsit trei (inițial au fost publicate doar două) vase Govora-Fundeni (Verbicioara V). Cu prilejul ridicării bazinului de apă din punctul menționat a fost distrusă o așezare aparținând fazelor târzii, așezare din care provine și piesa prezentată.