Mulți râmniceni sunt pasibili de a fi amendați! Fac aceeași greșeală în fiecare zi


Așa cum ați aflat și zilele trecute din paginile cotidianului nostru, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea a stabilit, pe 8 octombrie 2021, restricții severe în cazul localităților care au rata de infectare cu Coronavirus de peste 6 la mia de locuitori. Una dintre aceste restricții este aceea că, în localitățile din județ în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.
Râmnicu Vâlcea are rată de infectare de exact 7,13 la mie! Deci, toți cei care circulă prin municipiu (indiferent că sunt vaccinați sau nu!) trebuie să poarte măști de protecție. Regula se aplică indiferent dacă este vorba despre spații interioare sau exterioare. În caz contrar, polițiștii sunt abilitați să îi amendeze pe cei care nu poartă mască (sunt exceptați de această regulă copiii mici și persoanele care pot dovedi prin act medical că nu le este recomandată purtarea măștii de protecție).
Dar câți râmniceni poartă mască de protecție atunci când se află în spații deschise!? Uitați-vă pe străzi și veți vedea. Iar toți aceia pot fi amendați de către polițiști! Să nu spuneți că nu a avut cine să vă (re)comunice aceste aspecte!

Ce s-a stabilit în CJSU?

În localitățile care au rata de incidență mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori se vor aplica măsurile referitoare la interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00. Excepție de la această măsură fac persoanele cu schemă de vaccinare completă, cele care au trecut prin boală și cele care se deplasează în interes profesional, pentru urgențe medicale, se află în tranzit sau efectuează călătorii care pot fi dovedite prin bilet sau alte modalități de achitare a călătoriei sau se deplasează pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. Aceste situații trebuie însă justificate fie prin prezentarea certificatului verde (persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală), fie printr-o declarație pe propria răspundere/adeverinţă de la angajator.
În localitățile cu incidență mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, această măsură se aplică pe tot parcursul săptămânii. Programul de funcționare al magazinelor pentru localitățile cu incidență mai mare 6/1.000 este între orele 05.00-22.00, iar activitatea cu publicul în restaurante, baruri, cafenele, la interior și la terase este permisă între orele 05.00-24.00.

Care sunt cele mai afectate localități din județ?

La momentul actual, situația localităților cu rate de infectare de mai mult de 2/1.000 de locuitori este următoarea:
• 11 localități cu incidență mai mare de 2 și mai mică de 3/1.000 de locuitori (Crețeni, Voineasa, Brezoi, Galicea, Milcoiu, Zătreni, Gușoeni, Valea Mare, Drăgoești, Dănicei și Voicești);
• 7 localități cu incidență între 3 și 4/1.000 de locuitori (Drăgășani, Ocnele Mari, Băile Olănești, Golești, Malaia, Păușești și Sălătrucel);
• 15 localități cu incidențe între 4 și 6 cazuri noi la 1.000 de locuitori (Tomșani, Călimănești, Băile Govora, Bălcești, Mihăești, Budești, Stoenești, Costești, Șirineasa, Diculești, Stănești, Dăești, Păușești-Măglași, Pietrari și Bujoreni);
• 2 localități cu incidență între 6 și 7,5/1.000 de locuitori (Slătioara și Râmnicu Vâlcea);
• 5 localități cu incidență de peste 7,5/1.000 de locuitori (Horezu, Stroești, Măldărești, Făurești și Vaideeni).
Material realizat cu sprijinul CJSU Vâlcea