Mugioiu le bate obrazul politicienilor: „Mai aveți până în noiembrie să salvați Vâlcea!”


• liderul sodiștilor trage (poate) un ultim semnal de alarmă cu privire la situația economică a județului, reamintind problema carierei Bistrița

Adrian Mugioiu, liderul sindicatului Sodistul, readuce în discuție situația perimetrului de exploatare a carierei de calcar din Bistrița, pivotul supraviețuirii platformei chimice și, implicit, a întregii economii vâlcene. După ce apelul său nu a răzbătut nici la nivel de Prefect, Președinte de Consiliu Județean sau parlamentari, Mugioiu face publice doleanțele sale și ale sodiștilor într-o scrisoare-necrolog pentru Vâlcea:
„Vă scriu asupra unei situații URGENTE, din cadrul județului Vâlcea, care în lipsa unei decizii operaționale, nu numai că devine o bombă socială (lipsa căldurii și apei calde pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, dar se prejudiciază locurile de muncă a circa 6.000 persoane. Vă reamintesc că decizia tărăgănează de mult timp. Este vorba de alocarea perimetrului de exploatare minieră, care să alimenteze centrala pentru municipiul Râmnicu Vâlcea și, implicit, pentru unitățile economice Ciech Soda România și Oltchim SA.
Știind implicarea dumneavoastră în aceste probleme, vă solicitam ajutorul (discutat de mult timp, dar uitat în sertare) fără alte întârzieri birocratice, deoarece după aprobarea ei durează minim 12 luni crearea noului front de lucru. Va reamintesc că actualul perimetru se epuizează cel mai târziu în noiembrie 2017.
De asemenea, vă rog să stabiliți o întâlnire în vederea prezentării situației, așa cum o vedem noi: circa 6.000 de locuri de muncă desființate; peste 600.000.000 euro/an diminuare a cifrei de afaceri la nivelul Județului Vâlcea; peste 100.000.000 lei/an pierderi la bugetul de stat prin impozite și taxe care nu vor mai fi colectate.
Impactul social va fi benefic, prin menținerea locurilor de muncă în mai multe domenii de activitate, după cum urmează:
1. SNS SA Exploatarea Minieră Vâlcea, Ciech Soda România, SC OLTCHIM S.A.
De asemenea, indirect va avea efecte benefice prin menținerea numărului de personal la CET Govora, EM Berbești și alte firme de servicii conexe.
2. O întrebare care revine tot mai des, după o perioadă lungă de așteptare: mai vorbim despre Amendamentul COCA, prin care locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea vor ieşi la pensie mai devreme din cauza poluării?
«Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Câmpia Turzii şi Râmnicu Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)»”. Propunerea a primit votul comisiei şi urmează să parcurgă etapele obligatorii, până va deveni lege. Legea a fost promulgată în vara anului trecut de preşedintele României, după ce a fost adoptată de Parlament în luna iunie/2016. În forma iniţială, proiectul se referea doar la reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea de la Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş.
Înțelegem că trebuie să avem o discuție cu Deputații Vâlceni în vederea susținerii acestui AMENDAMENT.