Moment cultural de excepţie la Chişinău


• la Biblioteca Naţională din Republica Moldova a avut loc simpozionul „Lumina cuvântului”, dedicat aniversări a 125 de ani de la naşterea poetului creştin Vasile Militaru • Petre Iordache – primarul oraşului Ocnele Mari, Dumitru Acu Constantin Marinoiu – preşedintele Societăţii Culturale „Anton Pann” din Rm. Vâlcea şi protoiereul Petre Veţeleanu au reprezentat Vâlcea la acest eveniment

militaru_vasileScriitorul şi poetul Vasile Militaru s-a năs­cut la 19 septembrie 1886 în comuna Do­breni – Câmpurel din judeţul Ilfov, într-o fa­milie de ţărani. De mic a îndrăgit cartea, fiind înzestrat cu o inteligenţă deosebită. Ca­podopera „Divina zidire” – sinteză biblică şi „Psaltirea în versuri”, apărute în primă edi­ţie în Basarabia, sunt nesecate izvoare de înţelepciune, ce se revarsă ca apa cris­talină a unui izvor ce curge din inima poe­tu­lui, ajungând la sufletul creştinului, purifi­cându-l şi întărindu-i credinţa în Dumnezeu.

Toate scrierile l-au consacrat pe Vasile Militaru drept scriitor, poet creştin, patriot, fabulist şi moralist în adevăratul sens al cuvântului. A trecut în eternitate în închisoarea de la Ocnele Mari, la 8 iulie 1959, după ce, ani de-a rândul, a refuzat să-și folosească talentul literar în slujba regimului comunist: „În poeziile mele nu va rima niciodată tractorul cu poporul!” Ca urmare a acestui refuz, a fost acuzat de trecutul său legionar, punându-i-se în cârcă și opera sa religioasă.

Prezenţă numeroasă

În zilele de 9 şi 10 decembrie 2011, la Biblioteca Naţională din Chişinău a avut loc simpozionul „Lumina cuvântului”, dedicat aniversări a 125 de ani de la naşterea poetului creştin Vasile Militaru.  Evenimentul a fost organizat de Asociaţia culturală „Vasile Militaru”, în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departa­mentul culturii din cadrul Primăriei Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi Fundaţia „Inimă pentru inimă”. Pentru această manifestare au adresat cuvinte de salut Arcadie Suceveanu – preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Înalt Preasfinţitul Petru – mitropolit al Basarabiei, Dorin Chirtoacă – primarul general al Chişinăului şi Boris Focşa – ministrul Culturii din Republica Moldova.

Din România, la acest eveniment au participat Petre Iordache – primarul oraşului Ocnele Mari, Dumitru Acu – preşedintele Asociaţiei Culturale „Astra” din Sibiu, Cons­tantin Marinoiu – preşedintele Societăţii Culturale „Anton Pann” din Rm. Vâlcea şi protoiereu Petre Veţeleanu.

iordache_petre3Primarul Iordache vrea să transforme numele poetului
în brand cultural pentru Ocnele Mari

În sensul dezvoltării culturale a „oraşului sării”, primarul Petre Iordache vrea să lege Ocnele Mari de numele marelui poet Vasile Militaru, fost deţinut politic sub regimul comunist din România. „Vasile Militaru este brandul nostru cultural, deşi nu s-au ştiut prea multe despre acesta. Am avut multe evenimente legate de comemo­rarea acestui mare scriitor şi poet. La Chi­şinău, în cadrul manifestării de zilele trecute, s-a format un nou pod cultural, un pod al prieteniei între Moldova şi România. Mă bucur din suflet că am fost invitat şi am participat la manifestarea de la Biblioteca Naţională din Chişinău”, afirmă edilul Ior­dache.