Modificări majore la Legea nr. 448/2006


Vladoiu-Aurel• deputatul Vlădoiu şi colegii Vasile Popeangă şi Florin Iordache cer ca o anumită sumă de bani, respectiv 50 de lei lunar pentru gradul grav şi 25 de lei pentru gradul accentuat, să fie adăugată la bugetul complementar al persoanei cu handicap

În conformitate cu prevederile articolului 74 din Constituţia României şi ale articolului 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, depu­ta­ţii social – democraţi Aurel Vlădoiu, Vasile Popeangă şi Florin Iordache au depus o iniţia­tivă legislativă privind proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind pro­tecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Persoanelor cu handicap care nu solicită biletele de călătorie din motive obiective şi care nu utilizează biletele de călătorie să li se acorde o sumă de bani pentru contravaloarea lor. Ţinând cont de faptul că mijlocele de transport (autobuz, trenuri) nu sunt adaptate conform nevoilor şi necesităţilor persoanelor cu handicap, este necesar ca o anumită sumă de bani, respectiv 50 de lei lunar pentru gradul grav şi 25 de lei pentru gradul accentuat, să fie adăugată la bugetul complementar al persoanei cu handicap”, se arată în expunerea de motive. „Cum poate o persoană cu handicap grav paraplegică să circule cu autobuzul şi trenul? Conform legii, per­soana cu handicap grav şi însoţitorul aces­teia primesc un număr de 24 bilete de călătorie anal dus – întors. O persoană cu handicap accen­tuat care se deplasează greu ar fi mult mai mulţumită dacă ar avea posibilitatea să se deplaseze cu un autoturism cumpărând ben­zina decât să utilizeze un mijloc de transport neadaptat. De asemenea, solicităm ca fiecare tren de călători să fie prevăzut cu un vagon accesibilizat, care să fie utilizat prioritar pentru persoanele cu dezabilităţi şi însoţitorii aces­tora, la cerere”, a conchis Vlădoiu. Iată, în con­ti­nuare, care ar putea fi noile prevederi ale Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promo­varea drepturilor persoanelor cu handicap:

Art. 11, alin. 1, lit. b şi c

Serviciile oferite să se găsească în con­tractul – cadru privind condiţiile acordării asis­tenţei medicale în cadrul sistemului de asigu­rări sociale de sănătate (servicii gratuite de cazare şi masă pentru însoţitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat în unităţi sani­tare, sanatorii şi staţiuni balneare). Să se pre­vadă concret prin contractul cadru creşterea numărului biletelor de tratament balnear gratuit.

Art. 15

Formarea unui sistem de examinare adaptat la particularităţile persoanelor cu diza­bilităţi în şcoli/universităţi (exemplu acordarea unei perioade de timp mai mare la examinare), înfiinţarea unui sistem de învăţământ liceal şi universitar online pentru persoanele cu dezabilităţi grave (greu de deplasat/nedepla­sa­bile) şi asigurarea transportului cu micro­buze speciale pentru copii cu dezabilităţi grave (greu de deplasat/nedeplasabile) până la unităţile de învăţământ.

Art. 16, alin.2

Promovarea conceptului de educaţie permanentă pentru persoanele cu handicap ca un important element pentru includerea lor socială şi reglementat clar, asigurarea de cadre didactice de sprijin care să cunoască modalităţile de lucru cu elevii cu handicap integraţi în învăţământul de masă, pentru a adapta structurile şi organigrama şcolară.

Art. 20

Să se prevadă acordarea a 25% din numărul total de spaţii locative construite din bugetul de stat persoanelor cu handicap grav şi accentuat (articol existent în Legea nr. 519/2002).

Art. 21

Modalitatea de decontare efectivă a drepturilor aferente prevăzute la alin. 3 şi 4 prin care persoanele cu handicap pot beneficia practic de reducerile privind gratuitatea de bilete de intrare în muzee, la spectacole, manifestări artistice şi sportive.

Art. 24

Peroanelor cu handicap care nu solicită biletele de călătorie din motive obiective şi care nu utilizează biletele de călătorie să li se acorde o sumă de bani pentru contravaloarea lor. Ţinând cont de faptul că mijlocele de trans­port (autobuz, trenuri) nu sunt adaptate con­form nevoilor şi necesităţilor persoanelor cu handicap, este necesar ca o anumită sumă de bani, respectiv 50 de lei lunar pentru gradul grav şi 25 de lei pentru gradul accentuat, să fie adăugată la bugetul complementar al per­soanei cu handicap.