Modificări la legislaţia muncii


La propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 12 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă republicată.

Modificările legislative aduse de noul act normativ, iniţiat în vederea stimulării participării tinerilor la această formă de pregătire şi pentru a încuraja dezvoltarea experienţelor la locul de muncă, ca soluţie pentru promovarea ocupării şi reducerii şomajului în rândul tinerilor, vizează, în principal: obținerea, de către tineri, a unei formări profesionale de calitate și a unor competențe recunoscute la nivel național, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării;  asigurarea necesarului de forță de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii ale angajatorilor; simplificarea atribuțiilor angajatorilor care organizează ucenicia la locul de muncă; extinderea posibilităţii de finanțare a acestui tip de formare profesională, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene.

Astfel, documentul aduce o serie de modificări Contractului de ucenicie la locul de muncă, prin stabilirea unor clauze specifice în ceea ce priveşte: Obligaţiile angajatorului:  să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată, proporţional cu timpul lucrat; să asigure ucenicului pregătirea practică corespunzătoare calificării în care ucenicul se formează profesional; să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică cores­pun­zătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulților, în condiţiile Ordonanței de Guvern nr. 129/2000 privind for­ma­rea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; să încheie un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor auto­rizat în condiţiile OG nr. 129/2000, în scopul asigurării programului de formare profe­sională a ucenicului; să suporte contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului.

Obligațiile ucenicului: să desfășoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie la locul de muncă; să participe la pregătirea teoretică co­res­punzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de califi­care profesională a adulților, în condițiile OG nr. 129/2000; să participe la susţine­rea examenului de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică și prac­tică.

Evaluarea şi certificarea formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă se va realiza în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind formarea profesională a adulţilor, în condiţiile în care formarea profesională este organizată prin furnizori autorizaţi.

Mai mult, noul act normativ permite finanţarea formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă, atât din resursele proprii ale angajatorilor, cât şi prin sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice, prin Fonduri Structurale Europene sau de la bugetul asigurărilor de şomaj.