Modificări aduse regimului alocaţiilor de stat


• la finele anului trecut, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1291/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, şi pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011, şi a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008

Actul normativ modifică mai multe acte normative cu privire la ajutoarele sociale şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Majoritatea acestor prevederi au fost reglementate deja prin Legea nr. 166/2012, care a intrat în vigoare la data de 14 octombrie 2012, noul act nor­­mativ fiind emis în scopul unifor­mi­zării şi eficientizării acestora.

Dintre prevederile hotărârii, menţio­năm: reglementarea situaţiilor în care autorităţile administraţiei publice locale aprobă scutiri, eşalonări, reduceri ale taxelor şi impozitelor locale; reglemen­tarea situaţiilor în care se suprapun una sau mai multe situaţii de suspendare a drepturilor; stabilirea cuantumului in­dem­nizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale per­soa­nei cu menţinerea limitelor maxime reglementate în prezent, de 1200 lei pen­tru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani şi de 3400 lei pentru concediul până la îm­plinirea de către copil a vârstei de un an; acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani; eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor; acordarea sumei suplimentare de 600 lei pe peri­oada suprapunerii cazurilor în care per­soana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG 148/2005 şi în această perioadă naşte/adop­tă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr. 111/2010; asi­gu­rarea posibilităţii pentru persoana sin­gură care are în întreţinere copil cu diza­bilitate gravă de a beneficia simul­tan atât de indemnizaţia lunară sau sprijinul lunar acordate în baza OUG nr. 111/2010, cât şi de indemnizaţia lunară de însoţitor reglementată la art. 42 din Legea 448/2006; includerea în cadrul perioadelor asimilate a perioadei de frecventare a programului educaţional de tip „A doua şansă”.