Ministrul Sănătății, chestionat de senatorul Bulacu


Printr-o întrebare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, senatorul liberal Romulus Bulacu a solicitat explicații referitoare la creșterea alarmantă a numărului pacienților care au contactat infecții în spitalele din țara noastră. De asemenea, parlamentarul vâlcean a solicitat să îi fie transmise și soluțiile concrete pe care Ministrul Sănătății intenționează să le pună în aplicare pentru reducerea dezvoltării acestui flagel.
În rândurile următoare, vă prezentăm întreaga interpelare transmisă de senatorul Romulus Bulacu:
„Potrivit unui document al Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul infecţiilor dobândite de pacienţi în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la 19.607 în 2017. Cea mai mare creştere a avut-o numărul de infecţii digestive, de aproape nouă ori, în timp ce cazurile de septicemie au crescut şi ele de şase ori. Şi infecţiile urinare s-au dublat, de la 1.233 de cazuri în 2005, la 2.568 de cazuri în 2017.
Institutul arată că infrastructura spitalicească învechită îngreunează de multe ori controlul infecţiilor, fiind multe clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite instraspitaliceşti conforme standardelor de calitate.
„Identificarea, analiza, controlul şi monitorizarea riscului infecţios intra-spitalicesc la nivelul furnizorilor de servicii de sănătate înregistrează încă deficienţe semnificative. Raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale sau a incidentelor / accidentelor cu risc infecţios ocupaţional este deficitară. Măsurile de restrângere a auto-administrării şi a abuzului de antibiotice sunt insuficient promovate şi investigate, iar supravegherea / monitorizarea fenomenului de rezistenţă la antibiotice este de mult timp suboptimală”, se arată în document.
Infecţiile nosocomiale, una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate românesc, sunt o realitate pe care mai toţi managerii de unităţi spitaliceşti o muşamalizează. Că în România infecţiile nosocomiale nu sunt raportate şi, mai grav, nici măcar diagnosticate, o dovedesc cifrele. Pe hârtie, în ţara noastră sunt raportate sub 1% astfel de cazuri, în situaţia în care, celelalte state europene raportează o situaţie mult mai realistă, de aproximativ 5% a incidenţei infecţiilor nosocomiale.
Avem nevoie de o resuscitare a sistemului de sănătate românesc. Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, care se pare că nu are efectele scontate. Mai mult, aveţi la dispoziţie 800 milioane euro, bani europeni pentru construcţia celor trei spitale regionale, dar niciun proiect.
Pe cale de consecință, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a rezolva această problemă a sistemului sanitar românesc?”