„Militez pentru păstrarea structurii școlare în Călimănești”


• declară Florinel Constantinescu, primarul orașului, referindu-se la învățământul simultan existent în școlile din Jiblea Veche și Jiblea Nouă

Zilele trecute, șeful învățământului vâlcean, Ion Gherghinaru, a poposit și-n localitatea păstorită de democrat-liberalul Florinel Constantinescu. Discuțiile au vizat, așa cum era normal, situația școlilor din Călimănești, mai precis a celor din Jiblea Nouă și Jiblea Veche. „În Jiblea Nouă, de exemplu, sunt 11 elevi la clasa pregătitoare, la clasa a II-a sunt cinci elevi și tot așa…Se cere învățământul simultan. Efectivele de copii sunt mici și mereu există justificarea că elevii nu vin dacă școala nu mai este acolo, în acea zonă. Aici vorbim mai mult de copiii romilor”, a precizat Gherghinaru, într-o conferință de presă. De partea cealaltă, primarul orașului Călimănești, Florinel Constan­tinescu, a ținut să precizeze că solicitarea sa înaintată Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea are-n vedere păstrarea structurii școlare ca și până acum…deci, fără nicio modificare. „La Școala din Jiblea Nouă a existat învățământul simultan și, din punctul meu de vedere, ar trebui păstrat acest sistem de educație. La Jiblea Veche, există o școală cu clasele I-IV, o școală nouă, un cartier, iar distanța până la oraș e destul de mare. De asemenea, trebuie să se țină cont și de copiii de etnie romă, iar în Jiblea Veche 50% din elevi sunt romi. Nu este cea mai bună metodă aceea de a-i îndepărta de casă. Eu, unul, aș opta și pentru o clasă cu doar trei elevi romi numai ca ei să frecventeze cursurile școlare. Cât e să plătim un învățător în plus? Mai mult decât atât, Școala generală «Șerban Cantacuzino» cuprinde școlile din Jiblea Veche și Jiblea Nouă, iar bugetul pe 2014 asigură necesarul”, a declarat alesul local din Călimănești. 

 

Florinel Constantinescu: „Insistați pe lângă Minister”

Ion Gherghinaru: „De doi ani nu se mai dau bani pentru investiții de la Educație”

 

Campusul școlar, un veșnic subiect de dezbatere. Acesta a reprezentat, de altfel, și una din temele discutate de șeful învățământului vâlcean, Ion Gherghinaru, cu primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu. Se știe deja că lucrările la campus au demarat în urmă cu 4-5 ani, dar nici până astăzi nu s-au finalizat. „Domnul primar ne-a precizat să insistăm pe lângă Ministerul Educației în legătură cu finanțarea campusului. Numai că de doi ani, Ministerul nu mai asigură finan­țarea investițiilor. I-am explicat domnului primar că totul ține acum de Ministerul Dezvoltării. Inspectoratul Școlar a fost parte la semnarea contractului, dar trebuie luată legătura cu Consiliul Județean. Primăria Călimănești, Consi­liul Județean și Inspectoratul Școlar pot insista pe lângă Ministerul  Dezvoltării, dar, așa cum am mai spus, finanțarea investițiilor nu mai ține de Ministerul Educației”, a declarat Ion Gherghinaru, inspector școlar general.