Milioane de euro pe urma izvoarelor de ape minerale din Băile Olănești


Bogății naturale ale țării – izvoarele termale – au ajuns să fie privatizate, peste noapte, prin aranjamente secrete. La Olănești, bunăoară, Dumnezeu a lăsat numeroase izvoare tămăduitoare, ca să ne folosim toți de ele și, dintr-odată, ne-am pomenit că au ajuns în proprietatea unor „învârtiți” ai perioadei capitaliste de tranziție, care încasează bani doldora de la bieții bolnavi. Pe apele minerale ce-au curs libere sute de ani!
Concesionată din 2001 de către SC Olănești Riviera SA, exploatarea apelor minerale de la Băile Olănești a adus familiei Tudor și firmei susținătoare a regimului PDL de-atunci milioane de euro din buzunarele bolnavilor (pensionari, cei mai mulți, salariați etc.) care vin, anual, la Olănești să-și trateze/amelioreze unele afecțiuni, de cele mai multe ori cronice.
Clasată chiar de la început ca secretă, valoarea contractului de concesionare a fost bine ascunsă până joi, 10 martie 2016 (15 ani!), când Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a făcut publice valorile redevențelor pe ultimii 10 ani, la solicitarea cunoscuților jurnaliști Adrian Ursu și Cătălina Porumbel. În emisiunea SECVENȚIAL, Adrian Ursu va face publice în exclusivitate, peste câteva ore, amănunte incendiare despre această afacere cu izvoarele minerale de tratament de la Băile Olănești.
În exclusivitate, vine și ziarul nostru și pune la dispoziția cititorilor săi datele obținute prin amabilitatea colegilor de la Antena 3, pe baza cărora se poate calcula destul de lesne că profitul firmei familiei Tudor se ridică la aproximativ un milion de euro pe an! Numai în 2015, an în care redevența plătită ANRM a fost cea mai mare (220.680,06 lei), când la Băile Olănești au fost cazați aproximativ 50.000 de turiști înregistrați, dintre care 32.129 au venit cu bilete de tratament (pentru 7 sau 16 zile), au fost totalizate 298.548 de înnoptări. Cu precizarea că taxa pentru apele minerale de tratament percepută de SC Olănești Riviera SA este de 13 lei/zi, ajungem la un total de circa 3,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă un profit de 3,66 milioane lei, respectiv 823.000 de euro, doar anul trecut.
O confirmare a datelor prezentate mai sus se poate face și prin calcularea prețului/zi plătit de firma Mariei Tudor, 604 lei (220.680 lei/365 zile), cea ce reprezintă o investiție amortizată printr-un flux de 46 de turiști în fiecare zi. Cum numărul oficial al turiștilor este de 137/zi rezultă un profit ce poate atinge peste 1100 lei/zi sau 400.000 lei/an. Nemulțumirile turiștilor care vin în Băile Olănești și sunt nevoiți să plătească taxa pe apele naturale sunt transpuse și în numărul foarte mare al mesajelor depuse pe site-ul petitieonline.net. „Curierul” a semnalat această situație la începutul anului, așa cum se poate vedea la următoarea adresă: http://curieruldevalcea.ro/valcenii-bombardeaza-site-ul-petitie-on-line/.
Adevăratele cifre sunt de bună seamă mult mai mari, fiind ținute în taină de SC Olănești Riviera SA. Calculele noastre, aproximative, s-au făcut în funcție de numărul oficial al turiștilor, cel real fiind, clar, mult mai mare, Olăneștiul, oază binecuvântată de sănătate, bucurându-se an de an de un trafic turistic de invidiat și de alte stațiuni balneoclimaterice.